Appels en peren kunnen opmerkelijk vroeg geoogst worden

31 juli 2014 om 08:00
nl
De fruittelers in Brabant beleven goede tijden. De meest bekende appel- en perensoorten, als de Conference en de Elstar, kunnen weken eerder dan gebruikelijk worden geoogst. Sommige rassen kunnen nu al geplukt worden.
Geschreven door

Olav Kavelaars uit Zevenbergschen Hoek meldt dit. Hij is fruitteler en bestuurslid van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie. Ook andere fruitsoorten, zoals bessen en bramen, zijn vroeger rijp dan normaal, in het wild en bij kwekers. De kersenoogst verliep eerder dit jaar eveneens gunstig.
Zacht voorjaarHet komt volgens Kavelaars door het zachte voorjaar met nauwelijks nachtvorst en een temperatuur die net laag genoeg was voor takken om uit te lopen. Vervolgens was ook het weer in het voorjaar en tijdens de eerste zomerweken gunstig.
De regen- en hagelbuien hebben weliswaar bij een aantal fruittelers roet in het eten gegooid, maar over het algemeen staat de branche er goed voor. Vorig jaar was nog sprake van een extreem late oogst, vier weken later dan gemiddeld.
Grotere oogstBrancheorganisatie GroentenFruit Huis houdt, landelijk gezien, rekening met een oogst van 350 miljoen kilo appels en 336 miljoen kilo peren. In vergelijkbaar met vorig jaar komt dit neer op een twaalf procent grotere appeloogst. De productie van peren valt naar verwachting drie procent groter uit.
GroentenFruit Huis verwacht verder een langer verkoopseizoen voor appels en peren. Een woordvoerder weet bovendien te melden dat de vele zonuren de vruchten naar verwachting een hoger suikergehalte geven, wat de smaak ten goede zal komen.
In Nederland wordt op 7850 hectare appels geteeld. Het areaal is daarmee iets kleiner dan vorig jaar. Het oppervlak peren steeg licht naar ongeveer 8600 hectare.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.