Liefde groeit uit de grond in Geertruidenberg: paddenstoelen verschijnen in hartvorm

30 juli 2014 om 19:27
nl
"We hebben dit nooit eerder gezien", meneer en mevrouw Aerts uit Geertruidenberg maakten daarom meteen een foto van de bijzondere formatie paddenstoelen bij hen voor de deur. De kleine bruine paddenstoelen vormen samen een groot hart. "We hebben ook zo'n liefdevolle, prachtige wijk, daar zal het aan liggen", grapt mevrouw Aerts.
Geschreven door

Maar is het echt zo bijzonder als ze in de Venestraat in Geertruidenberg denken? We vroegen het boswachter Erik de Jonge.
Heksenkring"Het is een heksenkring. Paddenstoelen groeien uit schimmeldraden en die draden zitten onder de grond. Aan het einde van zo'n draad groeit een nieuwe paddenstoel." Volgens De Jonge vormen sommige soorten boven de grond een cirkel en dat noemen we een heksenkring.
Maar dit is geen cirkel, maar overduidelijk een hart. Volgens De Jonge is dat simpel te verklaren. "Het is een afwijking. Sommige schimmeldraden groeien dan aan een kant minder lang en dan krijg je een grillige vorm. In dit geval een hart."
De Jonge kijkt wel op van deze bijzondere vorm. "Dat heb ik nog nooit gezien. Wel bijvoorbeeld een achtvorm of cirkels over elkaar, dat dan weer net lijkt op het logo van de Olympische Spelen."
'Toch wel apart'Een beetje bijzonder is de vorm dus wel. In ieder geval trekt het in de Venestraat best wat bekijks als we mevrouw Aerts mogen geloven. "Je ziet mensen uit de buurt toch even stilstaan als ze erlangs lopen. Sommigen maken foto's en dan zeggen ze, dat is toch wel apart."
Wie ook nog even naar de liefdevolle plek wil komen kijken moet wel snel zijn, want waarschijnlijk zijn de paddenstoelen in het weekend alweer verdwenen.
'Ze zijn ook zo weer weg'"Sommige soorten doen het goed bij regen in combinatie met warm weer en komen dan al vroeg op. Als het dan een paar dagen warm en droog is, zijn ze ook zo weer weg", aldus Erik de Jonge.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.