Advocaten Chemie-Pack hebben vertrouwen in uitslag hoger beroep: 'Wij hebben krachtige argumenten'

30 juli 2014 om 19:39
nl
Het Gerechtshof in Den Bosch gaat over twee weken een 'tussenvonnis' uitspreken in het hoger beroep rond de grote brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. De advocaten van het bedrijf houden rekening met een positieve beslissing. "Wij hebben krachtige argumenten waarmee we duidelijk maken dat er grote onduidelijkheden in de aanklacht staan", meldt advocaat Ronald Drenth kort na de regiezitting woensdag bij het Hof.
Geschreven door

Een deel van de aanklachten moet komen te vervallen, vindt Drenth. "Er is aan degene die de brand feitelijk heeft veroorzaakt een toezegging gedaan die juridisch niet door de beugel kan." De raadsman vindt dat de verweren eerst door het Hof moeten worden beoordeeld voordat een inhoudelijke behandeling van de zaak kan beginnen.
'Dit mag je niet doen'De rechter in Breda legde de drie leidinggevenden eind 2012 een werkstraf, een boete en een voorwaardelijke gevangenisstraf op. Zowel justitie als Chemie-Pack ging in hoger beroep. De drie mannen, directeur Gerard Spiering, veiligheidscoördinator Hans de K. en productieleider Ralph O, konden zich niet vinden in het vonnis.
Productiemedewerker Mohammed Abdellati, die de brand veroorzaakte, werd door justitie toegezegd dat hij nooit vervolgd zou worden. Pas daarna kwam hij met een bekentenis. "Dat soort beloftes mag je helemaal niet doen", stelt advocaat Drenth. "Het is in strijd met het systeem van de wet en daarnaast is het allemaal erg kort door de bocht. Daarom is niet ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie de enige juiste sanctie."
Reactie in augustusDe rechtbank vond de leiding verantwoordelijk voor de brand. De advocaten voerden woensdag aan dat het Hof aan de beantwoording van deze vraag helemaal niet kan toekomen. Het hof komt op 13 augustus met een reactie. De verwachting is dat de inhoudelijke behandeling van het Gerechtshof later dit jaar van start gaat.
Het Openbaar Ministerie eiste vier jaar cel en ging direct na de uitspraak al in hoger beroep. Chemie-Pack brandde in januari 2011 volledig af. De totale schade is geraamd op zeventig miljoen euro.
Bekijk alle artikelen over de brand bij Chemie-Pack op omroepbrabant.nl/chemiepack.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.