Video

Tentoonstelling over Eerste Wereldoorlog bij Achelse Kluis: Dikke Bertha, de fiets en een hondenkar

30 juli 2014 om 22:54
nl
Bij de Achelse Kluis op de grens van Nederland en België bij Valkenswaard opent zaterdag een tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog. Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat de oorlog uitbrak. Negen historische verenigingen van beide kanten van de grens verzamelden materiaal om de oorlog in beeld te brengen.
Geschreven door

Aan Nederland, dat neutraal bleef, ging de oorlog voorbij. Dat betekent niet dat wij er niets van merkten. “Veel Belgen vluchtten naar Nederlandse grensgemeenten en aan de Nederlandse kant van de grens werden duizenden soldaten gelegerd”, zegt Luc van de Zijpe, die samen met andere vrijwilligers de tentoonstelling inricht.
Dikke BerthaHoewel de oorlog al honderd jaar geleden is, zijn er op de tentoonstelling toch veel originele voorwerpen uit die tijd te zien. Veel documenten, helmen en wapens.
Een van de opvallendste voorwerpen is ‘Dikke Bertha’. Op het eerste gezicht een soort grote prullenbak, maar in werkelijkheid een kanon die veelvuldig werd gebruikt tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Fiets en hondenkarOp de expositie staat ook een honderd jaar oude fiets. Dat was namelijk hét vervoermiddel in die tijd. Gemotoriseerd verkeer was er nog nauwelijks. Naast de fiets was ook de hondenkar populair.
De tentoonstelling zal maar liefst vijf jaar lang te zien zijn, maar wel met ieder jaar een ander thema. De komende jaren komen onder andere de smokkel en de spionage in het grensgebied aan bod. Ook de dodelijke draadversperring die de Duitsers aanlegden op de grens van Nederland en België zal een van de thema’s zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.