Doof jongetje (1) in Geertruidenberg hoort voor het eerst met implantaat: 'Je gaat uit je dak'

31 juli 2014 om 12:25 • Aangepast 24 april 2020 om 15:47
nl
Een hartverscheurend en indrukwekkend moment. De 1-jarige Mathis Rijk uit Geertruidenberg is al vanaf zijn geboorte volkomen doof, maar pikte deze maand voor het eerst geluiden op. Anderhalf jaar en 120 doktersafspraken verder. "We werden helemaal overdonderd", reageert vader Joep.
Geschreven door

Er wordt de laatste jaren steeds meer geëxperimenteerd met gehoorapparaten en andere technieken. Het laatste wapenfeit is CI, een cochleair implantaat dat deels inwendig wordt aangebracht. Papa Joep legde het moment vast toen zijn zoontje kennis maakte met de techniek.
In het filmpje zien we Mathis die verbaasd om zich heen kijkt. "Je ziet duidelijk dat hij het apparaat niet prettig vindt", vertelt Joep. "We wisten niet wat we zagen toen Mathis op een aantal signalen reageerde. Je gaat uit je dak."[YouTube:body:http://youtu.be/T8FvjvHcuZA]
'Te hoge verwachtingen'Net als de ouders zijn ook de artsen blij met de resultaten. Met deze video kunnen zij het verwachtingspatroon van ouders van dove kinderen met een CI bijstellen. "Het probleem is dat veel ouders vaak te hoge verwachtingen hebben", legt de fotograaf uit. "Dat komt door alle video's die op het internet staan. Die moet je vaak met een flinke korrel zout nemen."
Volgens Joep duurt het altijd even voordat (jonge) kinderen gewend zijn aan het gehoorsysteem. Filmpjes waarin dove mensen reageren op vragen van artsen, geven nauwelijks de realiteit weer, zegt hij. "Dat zie ik wel aan Mathis. Hij heeft nooit kunnen reageren op geluid. Nu hij weer kan horen, betekent het niet dat hij ons kan verstaan."
Hij zegt 'appa'Wel maakt Mathis grote ontwikkelingen door. "Zo zegt hij nu 'appa' als hij naar me toe kruipt en als we gaan rijden roept hij 'auwo'. Wij als ouders willen zijn spreektaal nu zoveel mogelijk ontwikkelen."
Het hartbrekende YouTube-filmpje wordt door KNO-artsen en de Amerikaanse dovenstichting Decibel Foundation gebruikt als voorlichtingsmateriaal. "Daar zijn we natuurlijk erg trots op."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.