'Veel liquidaties in Brabant en aantal zal alleen maar toenemen'

31 juli 2014 om 13:06
nl
1 op de 3 liquidaties in Nederland wordt in Brabant gepleegd. Het gaat dan vooral om doelbewuste moorden in de drugswereld. Dit blijkt uit onderzoek van misdaadjournalist Mick van Wely.
Geschreven door

Per jaar worden er in Nederland volgens Van Wely gemiddeld acht tot tien mensen geliquideerd. In drie jaar tijd zijn dat dus zo'n dertig zaken. Eenderde hiervan vindt volgens hem plaats in Brabant. En dit aantal zal volgens de misdaadjournalist de komende tijd zeker niet afnemen.
Het drugsbeleid van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven van Justitie omschrijft hij 'als pappen en nathouden'. "De manier om de oorlog te verliezen", stelt Van Wely die meer ziet in het legaliseren van bijvoorbeeld wietteelt. Het op het oog strenge beleid van Opstelten en Teeven maakt drugscriminaliteit volgens hem namelijk 'alleen maar lucratiever'.
'Slimmere aanpak'  Van Wely pleit dan ook net als veel Brabantse burgemeesters voor meer agenten en een veel slimmere aanpak van drugscriminaliteit. Verbanden tussen de onder- en bovenwereld moeten volgens hem worden blootgelegd. En hiervoor zijn volgens hem meer gespecialiseerde agenten nodig.
"Financiële experts die zich kunnen vastbijten in witwas- en in vastgoedonderzoeken", geeft hij als voorbeelden. "Je ziet immers dat steeds meer huizen en bedrijfspanden die lange tijd leegstaan, gebruikt worden als hennepkwekerij of xtc-lab", legt hij uit.
Opvallende zakenDe top van politie en justitie in Nederland beweerde eerder dat liquidaties zich van Amsterdam naar het zuiden verplaatsen. Daarbij werden echter geen aantallen genoemd. Van Wely heeft daarom het aantal bewuste moorden in het criminele circuit op een rijtje gezet.
Als opvallende zaken noemt Van Wely bijvoorbeeld de vondst in Spoordonk in oktober 2011 van het lichaam van een 47-jarige Amsterdammer in de kofferbak van een uitgebrande auto, maar ook de liquidatie in Eindhoven van Aran de Jong in november 2012.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.