Zes jaar cel voor lid Orde der Transformanten dat oud-sektelid neerstak - Omroep Brabant
Video

Zes jaar cel voor lid Orde der Transformanten dat oud-sektelid neerstak

31 juli 2014 om 15:34
nl
De 26-jarige Erwin S., lid van de Orde der Transformanten uit Hoeven moet zes jaar de gevangenis in, omdat hij een oud-lid van de orde neerstak in Laren. Dat heeft de rechtbank in Lelystad donderdag bepaald.
Geschreven door

Het slachtoffer overleefde de steekpartij en dook onder. Het gaat om Jeroen van Hasselt die in 2007 de groep verliet, omdat hij het niet eens was met de leefwijze van de orde. Zijn ex-vrouw en kinderen bleven wel bij de orde.
Poging tot moord bewezenDe rechter vond poging tot moord bewezen. Justitie had tien jaar cel geëist. De rechter legde een lagere straf op. Wat voor de rechter onder meer meespeelde bij de strafbepaling was dat de verdachte 'jong' en 'naïef' overkomt.
Volgens de rechter is de verdachte 'iemand die idealen nastreeft'. Ook had de verdachte nog geen strafblad. Dat zijn volgens de rechter verzachtende omstandigheden.
'Wij laten niet over ons heen zeiken'De ex-vrouw van Van Hasselt, Karianne Esser uit Breda zei over de aanslag op het leven van haar ex-man: "Wij laten niet over ons heen zeiken. Laat dat duidelijk zijn."
Volgens de lezing van justitie belde de verdachte op de bewuste ochtend bij het huis van Van Hasselt aan met een bos bloemen in de hand. Het ordelid droeg een pruik. Van Hasselt deed de deur open, stapte naar voren en kreeg een klap op zijn hoofd.
Slachtoffer ondergedokenHij probeerde de man buiten te werken, maar die trok een mes en stak Van Hasselt daarmee in zijn nek, hoofd en handen.
De verdachte ontkent dat het een vooropgezet moordplan was. Hij wilde alleen maar even praten met het slachtoffer en dat zou uit de hand zijn gelopen. Van Hasselt zou zich op internet vaak negatief hebben uitgelaten over de sekte.
'Doordachte actie'De officier van justitie denkt dat hij zijn actie wel had doordacht en dat hij het deed uit ideologische overtuiging.
De advocaat van Erwin S. is het niet eens met de opgelegde straf en gaat in hoger beroep. Volgens hem wijzen de verwondingen van het slachtoffer er op dat zijn cliënt niet serieus gepoogd heeft om Van Hasselt dood te steken. Of justitie ook in hoger beroep gaat, is nog niet bekend.
Orde der TransformantenDe Orde der Transformanten heeft ongeveer 100 leden en zegt zelf een christelijke beweging te zijn. Ruim de helft van de aanhangers woont bij elkaar in Hoeven en is overtuigd naturist.
De Rotterdamse politie deed eerder een inval bij de orde op verdenking een aanslag op een Rotterdams ex-lid, dat de orde ook belasterde.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.