Herdenking 70 jaar Market Garden belooft groot spektakel te worden

31 juli 2014 om 18:03
nl
De herdenking van Operatie Market Garden belooft een grote verzameling van verschillende evenementen te worden. Van zondag 14 september tot en met zaterdag 20 september wordt er op tal van manieren aandacht besteed aan de deels mislukte bevrijding van Nederland in 1944.
Geschreven door

Operatie Market Garden bestond uit een luchtlandingsoperatie (Market) en het grondoffensief vanuit België (Garden) aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. De operatie was bedoeld om bruggen te veroveren en door te stoten naar het Ruhrgebied om zo de Duitse oorlogsindustrie op de knieën te krijgen.
Veel evenementenTijdens de herdenking ontkom je bijna niet aan de vele evenementen in Brabant en Gelderland. Zo rijden op zondag 14 september 350 militaire voertuigen in een colonne de bevrijdingsroute van 70 jaar geleden.
De stoet Route Zuid rijdt van Borkel en Schaft, via Valkenswaard, Eindhoven, Son en Sint-Oedenrode richting het basiskamp in Veghel. De colonne is bijna tien kilometer lang en telt ook drie tanks. Kijkers kunnen twee uur aan een stuk genieten van de stoet.
Op zaterdag 20 september trekt de colonne onder de naam Route Noord door naar Nijmegen, via Zeeland, Uden en Grave.
Basecamp met oude voertuigenOp het basiskamp verzamelen alle militaire voertuigen. Daar zijn van zondag 14 september tot en met zaterdag 20 september ook verschillende activiteiten te bezoeken. Daar zijn dertien dagen lang demonstraties te zien en is er een educatief programma voor 1500 schoolkinderen.
Vier groepen militaire voertuigen van het historisch konvooi rijden op dinsdag 16 september van Valkenswaard naar Son. Groep 1 rijdt door Eindhoven naar Son. De tweede groep rijdt westelijk om Eindhoven heen via Waalre en Veldhoven.
Groep 3 en 4 kiezen de andere kant van Eindhoven. Die voertuigen nemen de oostelijke route naar Son. Een dag later vertrekken de groepen over verschillende routes van Son naar Grave.
DroppingsTijdens de herdenking van Market Garden zijn er ook altijd parachutesprongen op verschillende plaatsen. Dit jaar doen daar ongeveer 1500 parachutisten aan mee. Onder hen 150 Amerikanen.
De herdenking van de bevrijdingsoperatie wordt door meerdere stichtingen georganiseerd. Een groot deel van de evenementen is terug te vinden op de site Marketgarden70.nl.
'Vrijheid is niet vanzelfsprekend'Het doel is niet alleen het herdenken van de slachtoffers en het vieren van de vrijheid. Ook willen de organisaties aandacht vragen voor de oorlogen in de wereld. ''Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Kijk maar naar Israël en Oekraïne'', zegt secretaris Henk Boons van de stichting operatie Market Garden 2014.
Boons hoopt dat die boodschap ook overkomt tijdens Market Garden 2014. ''Vrede en vrijheid zijn werkwoorden waar je aan moet werken.''
Omroep Brabant heeft ook een eigen themasite over de bevrijdingsoperatie in Nederland.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.