Verpleegkundige van Amphia die dochter fotografeerde op Intensive Care terecht ontslagen

31 juli 2014 om 20:25
nl
Een 54-jarige verpleegkundige die al 35 jaar bij het Amphia Ziekenhuis in Breda werkte, is terecht ontslagen. Dat heeft de kantonrechter in Breda bepaald. De vrouw fotografeerde haar dochter in verpleegsterskleding van het ziekenhuis op een IC-afdeling van het Amphia.
Geschreven door

Op de foto's zag je dat de dochter apparatuur aanraakte en er was vertrouwelijke patiënteninformatie te zien. Ook stond de ontblote schouder van een patiënt op een van de kiekjes.
Foto's waren voor missverkiezingDe foto's waren bedoeld voor de portfolio van haar dochter die meedeed aan een wereldwijde missverkiezing. De dochter wilde aan haar portfolio een fotoserie over de gezondheidszorg toevoegen en daarom vroeg ze haar moeder om hulp.
De moeder loog tegenover haar collega's dat ze toestemming zou hebben voor de fotosessie van de directie van het ziekenhuis. Ze liet de patiënt voor wie ze die avond de zorg had in een kamer achter zonder een collega in te lichten.
Tekst op Facebook onjuistDe dochter plaatste de foto's na de shoot op Facebook, waardoor de patiëntgevoelige informatie ook op internet zichtbaar was. Bij de foto's schreef ze een tekst met volgens het Amphia en de rechter onjuiste informatie.
De tekst luidde: "Het was heel mooi om te horen dat de medewerkers, ongeacht hoe ziek mensen zijn en hoe weinig mensen op de Intensive Care overleven, ze toch hun werk doen voor de weinigen die zich er doorheen weten te slaan. Voor de weinigen die overleven."
De tekst geeft volgens het ziekenhuis onterecht het beeld dat het gros van de patiënten de IC-afdeling niet levend verlaat, terwijl dit in werkelijkheid 8,1 procent van het totaal is.
Op staande voet ontslagenHet Amphia had de verpleegkundige op staande voet ontslagen, maar dat vond de kantonrechter niet terecht, omdat de vrouw tot het incident al 35 jaar een goede staat van dienst had. Ook was er volgens de rechter geen kwade wil en zijn alle problemen ontstaan door één foute beslissing.
De vertrouwensbreuk die is ontstaan is volgens de rechter wel grotendeels aan de verpleegkundige te wijten en daarom is ontbinding van het contract op korte termijn terecht. De verpleegkundige krijgt echter geen ontslagvergoeding.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.