Video

Werkendamse boeren boos na heftige regenval: 'Er moeten meer pompen bij'

31 juli 2014 om 22:49
nl
Boer Laurens de Keizer en veertien andere boeren in Werkendam zijn de wateroverlast en de schade die dat met zich meebrengt meer dan zat. Het gebied in het oostelijke gedeelte van de Biesbosch is maandag zwaar getroffen door de regenval, op sommige plekken viel zelfs 120 millimeter water.
Geschreven door

Door de regenval zijn er gewassen verdronken. In het gebied groeit haver, ui en aardappelen. De Keizer denkt dat het in totaal om miljoenen euro's schade gaat.
"Uien en aardappelen kunnen niet uren onder water blijven staan", vertelt De Keizer, "dan gaan ze rotten en kan ik ze weggooien. Op sommige plekken is het nog steeds niet droog en het is nu al donderdag."
Gemaal kan hoeveelheid water niet aanEr is een gemaal voor heel het gebied. De capaciteit van het gemaal kan de hoeveelheid gevallen water niet aan. "Er zijn al problemen als er zestig à zeventig millimeter regen valt laat staan met zo'n uitschieter van 120 mm", zegt Laurens de Keizer.
In het gebied ligt een nieuw industrieterrein. Dat veroorzaakt een hoop ellende zegt de boer uit Werkendam. Al het water dat daar neerkomt, wordt niet verwerkt.
Afwateringskanaal werkt nietHet Waterschap Rivierenland werkt nog steeds met dezelfde pompen als voordat het industrieterrein werd gebouwd en dat is dus niet voldoende. Er is wel een afwateringskanaal, maar dat werkt ook niet volgens de boeren.
De ZLTO, de gemeente Werkendam en het Waterschap Rivierenland zeggen alle drie dat ze het probleem niet kennen. Volgens De Keizer is dat niet waar en proberen ze de zaak onder de pet te houden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.