Danny Henskens uit Berghem beste vrachtwagenchauffeur van Nederland: 'Ben apetrots'

1 augustus 2014 om 10:30
nl
Als jochie zat-ie met zijn vader achter het stuur om de familievrachtwagen in de juiste bochten te manoeuvreren. Nu is hij, Danny Henskens uit Berghem, de beste vrachtwagenchauffeur van Nederland.
Geschreven door

De 29-jarige Henskens werd zaterdag kampioen van de Nederlandse editie van de Young European Truck Driver-competitie. Dat is een wedstrijd van Scania en de Europese Unie om de veiligheid op de weg te promoten.
'Apetrots'Over enkele maanden vertegenwoordigt hij ons land in de Europese wedstrijd. Daaraan doen 23 landen mee.
"Ik ben apetrots", reageert Henskens donderdag enthousiast. Hij zat tot op het allerlaatste moment in spanning, want hij moest het opnemen tegen kundige concurrenten.
'Moeilijker dan het lijkt'De eerste wedstrijdronde bestond uit een theorieproef, waaraan duizend chauffeurs meededen. Later volgden rondes waarin zuinig en veilig rijden, manoeuvreren en het zekeren van de lading centraal stonden.
Eén van de laatste oefeningen in de finale bestond uit het wegtikken van een pylon tussen twee paaltjes. "Dat moest met de achterkant van de vrachtwagen, de zijkant van de vrachtwagen. Dat is moeilijker dan dat het lijkt."
'Moet in je bloed zitten'Neerlands beste chauffeur zit soms tot wel zestig uur per week op de weg. "Het moet in je bloed zitten. Je moet ermee opgegroeid zijn en belangstelling hebben voor het vak. Bij mij was het zo dat mijn ouders kermisexploitanten zijn. Van jongs af aan parkeerde ik de vrachtwagen, waarbij ik op moest passen voor de lak."
Dat het in het bloed moet zitten, zegt Henskens niet zomaar. Het nobele chauffeursvak ligt volgens hem namelijk onder vuur. "De meeste jeugd heeft geen belangstelling meer voor het vak. Ze willen niet meer vroeg opstaan voor weinig geld. Met de wedstrijd wil ik dan ook vooral de passie terug laten komen bij de jongeren."
'Vrachtwagens groots en prachtig'Een chauffeur is meer dan iemand die veel kilometers vreet. Hij heeft verantwoordelijkheid. Meer dan een automobilist, omdat hij met een ongeluk met de truck immers meer schade kan veroorzaken. "Inzicht en behendigheid zijn belangrijk. Maar ook theorie- en ehbo-kennis."
Eind april zullen we weten of Henskens de Nederlandse jeugd zover kan krijgen het chauffeursvak te overwegen. "Vrachtwagens zijn nou eenmaal groots en prachtig."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.