PvdA Den Bosch stelt vragen over fraudebestrijding: 'Krijgen sommigen onterecht boete?'

1 augustus 2014 om 00:15
nl
De Bossche PvdA-fractie heeft donderdagavond vragen gesteld over de fraudebestrijding in de gemeente. Dat liet de partij weten nadat Omroep Brabant er eerder over publiceerde.
Geschreven door

Omroep Brabant deed navraag bij de acht grootste gemeentes naar de opsporing van bijstandsfraude. Daarin kwam naar voren dat er vorig jaar 7,8 miljoen euro aan fraude werd ontdekt.
Uit de cijfers blijkt dat Den Bosch evenveel fraudegeld opspoorde als Eindhoven, dat meer inwoners heeft. Beide kwamen een fraude van 1,8 miljoen euro op het spoor. De PvdA houdt er naar eigen zeggen rekening mee dat Den Bosch misschien te streng is met de fraudebestrijding.
'Ongelukkige samenloop'De partij sprak de afgelopen jaren met uitkeringsgerechtigden die voor hun gevoel strenger waren beoordeeld dan in de jaren daarvoor. Daardoor werd volgens de PvdA soms onterecht gedacht dat ze meer verdienden, terwijl dat niet zo was. Het gevolg was dat de uitkeringsgerechtigden een boete moesten betalen en werden bestempeld als fraudeurs.
“Het gaat in deze gevallen echter zeker niet om fraude in de gebruikelijke betekenis, maar om ongelukkige samenloop van financiële stromen”, laat de partij in een verklaring weten. Volgens de partij zijn er een paar gevallen bekend die in andere gemeentes wél een uitkering zouden krijgen.
Den Bosch te streng?De PvdA wil van het college weten wat de verschillen zijn in de fraudewetgeving tussen Den Bosch enerzijds en Eindhoven en Tilburg anderzijds. “Zijn deze verschillen de oorzaak van het hogere opgespoorde bedrag aan bijstandsfraude gerelateerd aan het aantal inwoners?”
Daarnaast wil de partij weten of burgemeester en wethouders kunnen voorkomen dat sommigen onterecht boetes oplopen voor fraude. De PvdA benadrukt dat het gaat om twijfelachtige gevallen, want ‘fraude met bijstandsuitkeringen moet streng worden aangepakt’. “Echter, deze aanpak moet er niet toe leiden dat ons ruimhartige armoedebeleid van onze gemeente wordt aangetast.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.