Zeventig jaar Operatie Market Garden in zeven dagen vol activiteiten

1 augustus 2014 om 03:11
nl
Het is dit jaar zeventig jaar geleden dat de geallieerden hun immense operatie in Nederland begonnen. De operatie, Market Garden, begon in september. Die maand vinden er in Brabant en naburige provincies tal van activiteiten plaats om de luchtlandingsoperatie te herbeleven. Een greep uit de Brabantse bezienswaardigheden, onderverdeeld per dag.
Geschreven door

Operatie Market Garden bestond uit een luchtlandingsoperatie - Market - en het grondoffensief vanuit België, dat Garden heette. Met de operatie probeerden de geallieerden bruggen te veroveren en door te stoten naar het Duitse Ruhrgebied. Zo wilden zij de oorlogsindustrie van nazi-Duitsland op de knieën dwingen.
Zondag 14 septemberOngeveer 350 militaire voertuigen rijden op zondag in een colonne de bevrijdingsroute van 70 jaar geleden. De stoet Route Zuid rijdt van Borkel en Schaft, via Valkenswaard, Eindhoven, Son en Sint-Oedenrode richting een basiskamp in Veghel. De colonne is bijna tien kilometer lang en telt ook drie tanks.
Maandag 15 septemberIn Valkenswaard houdt de landmacht maandag de hele dag een tentoonstelling. Er zijn dan tal van moderne en historische voertuigen te zien. Daarnaast trekt er een colonne van het Limburgse Weert, via het Belgische Lommel, door naar Valkenswaard. Daar doen vier konvooien aan mee.
Dinsdag 16 september Genisten van de landmacht bouwen dinsdag een zogeheten baileybrug in Son. Dat is een tijdelijke brug om troepen en voertuigen snel te verplaatsen. Dit gebeurt bij het Wilhelminakanaal, vanaf zeven uur 's avonds.
Van Valkenswaard trekken verder zo'n vijftig voertuigen naar Son en Breugel. Het konvooi met historische legervoertuigen gaat rechtstreeks door naar Eindhoven en Son. Een gaat daarnaast om Eindhoven heen. Dat gebeurt via Waalre en Veldhoven. Twee andere trekken tot slot oostelijk van Eindhoven naar Son.
Woensdag 17 septemberDeze dag vindt de oversteek plaats door middel van de baileybrug, die een dag eerder in Son is opgebouwd. Een konvooi met oude voertuigen zal de oversteek wagen. De genie van de landmacht brengt daarbij een eerbetoon.
Dezelfde dag is er in Grave een luchtmobiele demonstratie door de Verenigde Staten. Dit vindt vanaf halfelf 's ochtends plaats. Vervolgens trekt er om halftwaalf een konvooi de brug over. Ook is er om zeven uur 's avonds  een fly-by en een herdenking bij de Thomsonbrug.
Tot slot trekken deze dag drie konvooien met zo'n zestig tot zeventig historische voertuigen van Son naar Grave.
Donderdag 18 septemberOm acht uur 's avonds vindt er een fakkeloptocht plaats in Eindhoven. Hieraan neemt de landmacht deel.
Vrijdag 19 septemberBij Oss trekt er een konvooi met historische voertuigen voorbij. Die trekt van Nederasselt naar Keent en vervolgens door naar Oss.
Zondag 14 september tot en met 20 septemberOp het basiskamp in Veghel verzamelen tot slot zondag 14 september militaire voertuigen, die daar dagen blijven staan. Dan zijn er ook demonstraties te zien en is er een educatief programma voor schoolkinderen.
Meer weten?Wie geïnteresseerd is in Market Garden kan een kijkje nemen om de Weg naar de Bevrijding. Dat is een themasite van Omroep Brabant en andere media over de luchtlandingsoperatie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.