Video

Oudere bewoners Kapelstraat Tilburg balen van zuigmachine in huis na regen: 'Doe geen oog dicht'

1 augustus 2014 om 12:17
nl
De extreme regenval in Tilburg van maandag houdt de bewoners in de Kapelstraat nog steeds bezig. Vanwege de wateroverlast staan er gespecialiseerde zuigmachines in tientallen huizen in de straat. De bewoners zien er de noodzaak van in, maar worden 'knettergek' van het ding. "Ik doe 's nachts geen oog meer dicht. Wat een lawaai", klaagt Cees Hamers (80).
Geschreven door

De zuigmachines worden geleverd door Dolmans Calamiteiten, een bedrijf dat reinigt en droogt bij waterschade. De machines drogen de lucht en zuigen vocht uit de grond. "We hebben tweehonderd drogers geleverd in Tilburg waar de meeste regen is gevallen", vertelt een woordvoerder.[Tweet:body:https://twitter.com/Ropj/statuses/493732062118289409]
'Gevaarte in je huis'Hij erkent dat het ding lawaai maakt. "Ja, mensen kunnen er veel last van hebben. Maar dat is nu eenmaal niet anders. Het vocht moet zo snel mogelijk uit de huizen", vertelt hij. Dat snapt bewoner Hendrik Groenland (88) maar al te goed. "Maar het blijft balen, zo'n gevaarte in je huis."
Volgens Groenland was het 'een grote puinhoop' in de Kapelstraat. "En die gaten in de straat mogen ze onderhand ook wel eens dichten", vertelt hij. "Er staan dan wel waarschuwingsbordjes, maar toch blijft het gevaarlijk."[Tweet:body:https://twitter.com/Ropj/status/494017997401751553]
Ergens logerenAls bij bewoner Richard de Leeuw een droger in huis komt, gaat hij ergens logeren. “Ik wil niet in die herrie en die stank zitten”, zegt hij.
“Ik heb heel mijn huis leeg moeten halen en mijn laminaatvloer weg moeten gooien. Nee, het is geen pretje.”
'Niets aan te doen'Jaap Hoek woont aan de andere kant van de Kapelstraat. Deze hoek heeft het minst geleden maandag. "Wij hebben extreem veel mazzel gehad", vertelt hij tevreden. "Het was echt heel heftig buiten, maar bij ons is het binnen gelukkig allemaal droog gebleven. Die machine is hier dus niet nodig."
Dolmans Calamiteiten durft geen voorspelling te doen wanneer de machines klaar zijn met drogen. "Dat varieert van een paar dagen tot anderhalve week. Daar is nu eenmaal niets aan te doen", aldus de woordvoerder. [YouTube:body:http://youtu.be/j-PeG3nHU2I]
Water transporterenDe Kapelstraat heeft de volledige aandacht van de gemeente Tilburg. Zij zijn bezig met 'Blauwe Ader', een project waarmee er waterriolen aangelegd gaan worden.
Deze riolen verzamelen regenwater uit de binnenstad van Tilburg en transporteren het water de stad uit.  "Maar dat is een proces van jaren", meldt een voorlichter. De wateroverlast was volgens de gemeente 'niet te voorkomen'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.