Tilburgse afvalboete ontvangen? Vecht hem aan!, adviseert hoofddocent Bestuursrecht

22 januari 2015 om 20:17
nl
Heb jij onlangs een boete gekregen van de gemeente Tilburg vanwege het niet goed aanbieden van afval? Dan kun je het beste deze boete aanvechten, want het wordt voor de gemeente een zware klus te bewijzen dat jij daadwerkelijk de dader bent. Dit denkt Oswald Jansen, hoofddocent Staats- en Bestuursrecht.
Geschreven door

Bij Omroep Brabant klaagden dinsdag veel mensen over het nieuwe afvalbeleid van de gemeente Tilburg. Wanneer afval niet gesorteerd zou zijn, krijg je, na enkele waarschuwingen, een prent van 97 euro op de deurmat.
Tientallen Tilburgers gaven aan de boete onterecht te vinden, want hoe kan immers bewezen worden dat de eigenaar van de duobak ook daadwerkelijk de dader is?
BewijsEn juist daar zit volgens Oswald Jansen de moeilijkheid voor de gemeente. Hij is hoofddocent Staats- en Bestuursrecht aan de Universiteit Utrecht.
“Wanneer je overtuigd bent van je onschuld, dan zal het Openbaar Ministerie (OM) moeten bewijzen dat het afval dat is aangetroffen ook daadwerkelijk van jou is", legt Jansen uit. "Kunnen ze dat niet, dan wordt de zaak betrekkelijk snel geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Is je verhaal plausibel, dan is de kans dat dit gebeurt groot.”
Lastiger verhaalAls afval in een afgesloten zak zit en een controleur vindt correspondentie met jouw naam, dan is het een lastiger verhaal. “Dan zul je moeten aantonen dat het afval niet van jou is.” In Tilburg is het voor sommigen anders, want daar beweren veel mensen dat er afval is gevonden in hun bak dat niet afkomstig is van henzelf.
Iets dat volgens een woordvoerder van de gemeente Tilburg 'geen structureel probleem, maar een incident is'.
AanvechtenOp de bekeuringen die Tilburgers ontvangen staat achterop de mogelijkheid om bezwaar te maken. Dat moet binnen twee weken. Doe je dit niet, dan is de mogelijkheid om je tegen de opgelegde boete te verzetten ook voorbij en moet je de boete snel betalen om erger te voorkomen.
Er zijn bij de gemeente voor zover de woordvoerder weet nog geen bezwaren tegen de boetes binnengekomen. In totaal zijn er sinds de invoering van de nieuwe controles negen boetes uitgedeeld. Het gaat in deze gevallen volgens hem echt om 'excessen waarbij de gemeente niet over één nacht ijs is gegaan'.
'Voldoende bewijs'Op specifieke gevallen kan de woordvoerder van de gemeente Tilburg niet ingaan, maar er is in deze zaken volgens hem voldoende bewijs verzameld. Eventuele toekomstige bezwaren worden volgens hem per geval beoordeeld.
Waarbij hij nog benadrukt dat de boetes voor de gemeente 'geen doel op zich zijn'. "Het gaat de gemeente om een beter milieu en lagere kosten voor afvalscheiding."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.