Bosschenaren fietsen van Sint-Jan naar Vaticaanstad: 'We zijn een beetje gek'

3 augustus 2014 om 10:21 • Aangepast 21 november 2020 om 23:09
nl
Bosschenaren Patrick Kuis en Ernst-Jan van Loenen zijn zondagochtend begonnen aan hun fietstocht van zo'n tweeduizend kilometer, van de Sint Jan in Den Bosch naar Vaticaanstad.
Profielfoto van
Geschreven door

Kapelaan Kuis van de Sint-Janskathedraal en Van Loenen, die onder andere bekend is vanwege zijn ludieke fietstocht langs Nederlandse voetbalstadions, fietsen in twee weken tijd naar Vaticaanstad. Onderweg bidden ze voor gelovigen die het zwaar hebben.
"Wij fietsen voor jongeren die net zo oud zijn als wij, die leven met groot verdriet en veel zorgen. Die kom ik tegen op straat en in de kroegen", zo legt Kuis uit.
'Er moest een fietstocht komen'De twee Bosschenaren dragen bij de fietstocht ingestuurde intenties met zich mee. Daarnaast hebben zij een intentieboek bij zich, dat tijdens de Heilige Mis zal worden opgedragen in de Vaticaanse Sint-Pietersbasiliek.
Het idee voor de fietsbedevaart ontstond nadat FC Den Bosch-supporters de Sint-Jan van binnen hadden gepoetst. Kuis raakte in gesprek met Van Loenen en het idee voor de fietstocht langs voetbalstadions ontsproot. Ook kwam toen voor het eerst het plan om naar Rome te fietsen ter sprake. Kuis: "We keken elkaar aan en dachten: dat gaan we doen."
Een beetje gekEen beetje gek zijn ze wel, geeft Kuis toe. Maar ze krijgen volop steun. Het plan was om rond negen uur te vertrekken, maar tien minuten later waren ze nog niet klaar met het schudden van handen. Eerst stonden er vijftig belangstellenden, binnen enkele minuten nam dat aantal toe tot tachtig. "Een Bossch' kwartiertje. Dit hadden we niet verwacht", lacht Kuis.

Wachten op privacy instellingen...

De kapelaan en zijn reisgenoot zijn goed voorbereid. In een busje dat achter ze aan rijdt, liggen twee fietsen, liters water en matrassen om op te overnachten. En natuurlijk mogen daarbij de Oeteldonkse vlag en een portret van Prins Carnaval niet ontbreken.

Wachten op privacy instellingen...


Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.