Video

Markiezenhof omgetoverd tot leutpaleis van Bergen op Zoom

23 januari 2015 om 19:06
nl
De echte liefhebbers tellen af. Nog drie weken en dan is het carnaval. In Bergen op Zoom lopen ze al een beetje voor. Want vanaf zondag is er een carnavalstentoonstelling te zien. Op een bijzondere locatie: het Markiezenhof.
Geschreven door

Carnaval in de sjieke stijlkamers van Het Markiezenhof. Leutige creaties die door de hofzaal schrijden. Maar ook vastenavend (vastenavond op zijn Bergs) in de vaste tentoonstellingszalen. Het oudste stadskasteel van Nederland moet eraan geloven: het normaal zo serieuze Markiezenhof is een waar leutpaleis geworden.
Het project heet Sjanzjee. Locatie: het Hof der Zotheid, oftewel het Markiezenhof. Twintig kunstenaars zijn aan de slag gegaan met zestien projecten om het Bergse stadspaleis te ‘vercarnavaliseren’ van 25 januari tot en met zondag 22 februari.
Kunstenaars mogen niks aanpassen"Kunstenaars adopteren elk een eigen stukje van het museum, laten zich daar door inspireren. Ze voegen iets toe aan wat er al is”, leggen Corrie Hagenaars en Jan Slokkers uit. "Want uit de zalen van het museum verdwijnt niks. Alles wat er nu staat, blijft staan."
Zo hangt er een enorme grote lampekap in een zaal waar zelfs een dweilband onder kan spelen. Vier dagen is er hard gewerkt om het gevaarte een plekje te geven. 600 kilo weegt-ie.
Klassieke liedjesCorrie en Jan bedachten samen het project Sjanzjee. Het Markiezenhof was meteen enthousiast, net als de deelnemende kunstenaars. Op 25 januari is er een grote opening met Prins Nilles. "We zorgen voor gepaste muziek: vastenavendliedjes gespeeld door klassieke musici." Vanaf dat moment kan iedereen Sjanzjee gaan bekijken in het museum.
'Bal Maskee'Het hoogtepunt van het project is een 'Bal Maskee' op 7 februari in de Hofzaal en de Tuinzalen. "Geen gewoon gemaskerd bal, maar we willen de historische figuren die ingelijst in het museum hangen als het ware tot leven laten komen. De Markiezen uit hun lijst laten stappen. Een bal in stijl”, aldus Slokkers.
De bedoeling is dat bezoekers spelen met de ‘dresscode’. In vastenavendstijl, maar net even anders. "Niet de boerenkiel en het gordijn, maar navenant gekleed."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.