De wereld van weerfotografie: zeven tips voor de mooiste weerfoto's

4 augustus 2014 om 16:48
nl
Gitzwarte wolken, bliksemschichten en hoosbuien… Voor veel mensen een kwelling, voor weerfotografen een genot! Ze stappen het liefst middenin onheilspellend weer, zoals zondag, en maken fascinerende plaatjes. Maar hoe maak je de mooiste weerfoto? Tips van twee Brabantse kenners.
Geschreven door

Weerfotograaf Hans van der Velden uit Eindhoven is al dertig jaar fanatiek in het fotograferen van weer. Zodra wolken zich samenpakken, springt hij in de auto om foto's te maken.
"Fotograferen van weer is elke dag vernieuwend. Neem zo'n dag als zondag, zo'n grote onweersbui was niet voorspeld. Maar ook wolkenstraten zijn elke dag anders." Ook fotograaf Jeroen van Elderen uit Den Bosch maakt prachtige foto's van het weer en de natuur.

  • Kijk omhoog - De wolken laten veel zien, kijk dus op voorhand goed naar de lucht. "Zodra je in een droge situatie mammatus-wolken' ziet verschijnen, weet je dat er iets gaat gebeuren", aldus Van der Velden. Deze wolken worden ook wel hangtietwolken genoemd, aangezien ze zo'n bijzondere vorm hebben. Je herkent ze dus met gemak.



  • Open plek - Voor een mooie weerfoto is een weids uitzicht van belang, vindt Van Elderen. "In natuurgebied de Kampina en op de Drunense duinen heb je een heel breed uitzicht, dat zorgt voor een mooi beeld." Van der Velden had lange tijd de beschikking over een plat dak op grote hoogte vanwaar hij foto's kon maken. Een open vlakte is volgens hem dan ook de beste plek. Maar het is wel oppassen geblazen, want op het moment van noodweer ben je op zo'n plek één met de natuur.


  • It's all about timing - Je hoort het rommelen in de lucht, een grote bui is onderweg. Belangrijk is om te zorgen voor de juiste timing, want als je te lang wacht, beland je middenin de bui en dat is lastig fotograferen. Voordat het losbarst, moet je er dus bij zijn. Van Elderen trekt er ook vaak in de ochtend en in de avond op uit, als de zon laag hangt, want het draait bij een weerfoto vooral om het licht. "De ochtendnevel geeft een foto een aparte sfeer."


  • Binnen versus buiten - Fotograferen in een regenbui zorgt uiteraard voor wateroverlast. Regenhoezen zijn daarom onmisbaar. Maar ook het gebruik van een statief is noodzakelijk. "Ik bevestig ook een gewicht van tien kilo onder aan het statief. Harde wind zorgt al snel voor trillingen", vertelt Van der Velden. Buiten mag dan de beste plek zijn voor een weerfoto, maar soms kun je niet anders. Van der Velden neemt plaats in de auto als het weer te gortig wordt. "Maar de camera bevestig ik dan met een raamstatief op het raam buiten de auto."


  • Rechte horizon - Een veelgemaakte fout is een scheve horizon. De foto kan nog zo'n mooie bliksemschicht bevatten, als de horizon scheef loopt, is de foto funest. Ook daarom is het gebruik van een statief een aanrader.


  • Blijven proberen - Weerfotografie is een kwestie van volhouden. Vooral met onweer mag je blij zijn als je eindelijk een mooie flits te pakken hebt. Blijven proberen dus en ook heel belangrijk: altijd op je hoede zijn want er is niets zo veranderlijk als het weer.


Mocht je nou een prachtige weerfoto maken in Brabant, stuur 'm dan vooral ook naar ons: [email protected].

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.