Lampen en tv's bedienen met je gedachten dankzij nieuw apparaat van Philips

5 augustus 2014 om 09:40
nl
Philips en adviesbureau Accenture ontwikkelen een methode om met een hoofdband apparaten, zoals lampen en televisies, op afstand te bedienen met hersengolven. Dit zou met name nuttig zijn voor patiënten met de ernstige spierziekte ALS.
Geschreven door

Het Eindhovense bedrijf gebruikt daarvoor een hoofdband van een Amerikaanse start-up, die hersengolven kan registreren. Philips heeft als aanvulling daarop een mobiele applicatie ontwikkeld die in verbinding staat met apparaten die zijn verbonden met het internet, zo laat de Eindhovense elektronicagigant dinsdag zien in een demonstratie.
Televisie en lampen bedienenMet de headset en de software van Philips kunnen patiënten commando's versturen naar 'slimme' apparaten, zoals een televisie of een lamp met internetaansluiting. Zo kunnen zij bijvoorbeeld een televisie aan- en uitzetten, een zender kiezen of de verlichting in huis bedienen. Ook kunnen er met de headset berichten worden verstuurd en e-mails worden voorgelezen.
De elektronische hoofdband die Philips gebruikt, registreert de hersengolven en stuurt de commando's door naar een tablet-app, die ook met spraak en het knipperen van de ogen is te bedienen. De tablet, die in verbinding staat met andere apparaten, handelt de opdrachten vervolgens af.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=P1jnz9n-YyA]
Nog niet afMomenteel ontwikkelt Philips het apparaat in de Verenigde Staten, waar ook Eindhovense onderzoekers aan meewerken. Het bedrijf zegt dat de band nog niet zover klaar is dat hij verkocht wordt. Op 29 september zal er tijdens een conferentie in Eindhoven meer bekend worden gemaakt over de hoofdband, zegt Philips. Desondanks is met name Stichting ALS enthousiast omdat met het apparaat op termijn meer mogelijk is voor ALS-patiënten.
ALS, ook wel bekend als Amyotrofische Laterale Sclerose, is een ernstige spierziekte die momenteel ongeneeslijk is. Bij patiënten vallen binnen enkele jaren de meeste spieren uit, waarna ze uiteindelijk alleen nog maar hun hersenen kunnen gebruiken. De gemiddelde levensverwachting van iemand die de diagnose ALS krijgt, is drie tot vijf jaar. In Nederland zijn er ongeveer 1500 patiënten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.