Opening tentoonstelling Sjanzjee: carnaval op z’n ludiekst - FOTO'S

BERGEN OP ZOOM - Het Markiezenhof in Bergen op Zoom is zondag omgetoverd tot Hof der Zotheid. Twintig kunstenaars hebben het museum ‘vercarnavaliseerd’ door carnavaleske kunst toe te voegen aan de collectie. Zondag is de tentoonstelling geopend onder de naam ‘Sjanzjee’.
Het zijn stuk voor stuk leutige creaties die je tegenkomt in het anders zo serieuze Markiezenhof. Twintig kunstenaars hebben in totaal zestien projecten gemaakt om het Markiezenhof aan te kleden. Tijdens de opening loopt het museum in hoog tempo vol met uitgedoste bezoekers.

Uit het juiste hout gesneden
In het hemelbed in het Markiezenhof gaat een kunstwerk schuil van Aagje Pel. In de Tuinzaal is een gigantische lampekap van Bep Baelde te zien, gevuld met teksten van alle liedjes van de Bergse vastenavend.

In de Raad en rekenkamer heeft kunstenaar Frank de Nijs twee lichtgevende figuren gemaakt, ze zijn ‘uit het juiste hout gesneden’. Maar ook op details is gelet: alle brandblussers behoren tijdens de tentoonstelling ook tot de kunstcollectie.

Foto's
Van carnaval kunst maken, dat is goed gelukt in het Hof der Zotheid. Onze fotograaf maakte foto’s van de opening, ze zijn te zien bij dit artikel maar ook op de Flickr-pagina van Omroep Brabant.