Tientallen bezoekers Oostappen Vakantiepark Prinsenmeer in Asten ziek, provincie vermoedt blauwalg

6 augustus 2014 om 02:18
nl
Oostappen Vakantiepark Prinsenmeer in Asten kampt door een onbekende oorzaak met talloze zieke vakantiegangers. Ruim zestig bezoekers kregen de afgelopen week gezondheidsklachten tijdens hun verblijf. De provincie houdt rekening met blauwalg, liet ze woensdag weten.
Geschreven door

De zieke vakantiegangers kampen met maagdarmklachten als braken en diarree. In totaal moesten hierdoor acht vakantiegangers naar een huisarts. Eén kind moest kort naar het ziekenhuis, maar maakt het volgens een provinciewoordvoerder weer goed.
Monsters na klachtBij de provincie kwam deze week één klacht binnen van een man die bij het vakantiepark verblijft. De gezondheidsklachten duiden op blauwalg, zo meent de provincie. Ze benadrukt ook dat er sprake kan zijn van andere oorzaken, zoals het drinkwater of 'bij wijze van spreken aan de kroketten die mensen hebben gegeten'. De bron van de klachten is namelijk nog niet bekend.
"Op basis van de klacht lieten wij monsters van het water afnemen. Uit die monsters blijkt dat het binnenzwembadwater in orde is, maar over het water van de plas hebben wij nog geen duidelijkheid", laat de woordvoerder weten. Hij benadrukt ook dat de bron van de infecties ook elders kan zitten, zoals in het kraanwater. Daar doet de GGD nog onderzoek naar.
Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) neemt monsters van het water. De leiding van het onderzoek ligt volgens de NVWA wel bij de GGD.
Nog geen maatregelenEr zijn woensdag nog volop vakantiegangers te vinden die aan het Prinsenmeer liggen. Toch neemt de provincie nog geen maatregelen naar aanleiding van de klachten. "Het is niet duidelijk waar de bron zit. Het is ook niet zo dat je er acuut dood aan gaat. De klachten kunnen wel voor bejaarden en kinderen minder goede gevolgen hebben."
De uitslag van het monster van het water van de plas volgt donderdag. Zodra blijkt dat er sprake is van blauwalg, vraagt de provincie de beheerder van het vakantiepark een bord te plaatsen. "De beslissing om er tóch te gaan zwemmen, ligt bij de mensen zelf."
'Vaker schoonmaken'Volgens parkbezoekers zouden inmiddels meer dan honderd mensen gezondheidsklachten hebben. Slechte hygiëne zou de oorzaak zijn van de problemen volgens de bezoekers.
Om verdere uitbraak van ziekten te voorkomen, wordt er nu vijf in plaats van drie keer per dag gepoetst. De GGD adviseert bezoekers goed te letten op hygiëne bij het koken en het eten van voedsel. Daarnaast is het advies om vooral goed de handen te wassen na ieder toiletbezoek.
De huisartsen in de regio zijn ingelicht over eventuele toekomstige zieke bezoekers, laat de GGD desgevraagd weten. "Het gaat daarbij om mensen met acute klachten. Wij hebben alleen nog geen toename van het aantal consulten gesignaleerd." Aan huisartsen in de omgeving is gevraagd om monsters van braaksel of uitwerpselen te nemen als nieuwe patiënten zich melden met dezelfde klachten.
In opspraakHoewel nog niet vaststaat hoe en waardoor precies de mensen ziek zijn geworden, is Oostappen eerder in opspraak geweest. Zo stond Groeten van MAX stil bij een Belgische accommodatie van het concern. Daarnaast nam ook Red mijn vakantie het bedrijf op de korrel. En sinds dinsdag geldt een tijdelijk zwem- en recreatieverbod in de zwemvijver van vakantiepark Zilverstrand in Mol, dat onder hetzelfde concern valt. Er is een verdachte drijflaag vastgesteld, zo meldt de gemeente Mol.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.