Liliane Fonds in Den Bosch niet naar Sierra Leone uit vrees voor ebolavirus

6 augustus 2014 om 14:14
nl
Het Liliane Fonds in Den Bosch ziet door de recente ebola-epidemie in Sierra Leone af van een werkbezoek aan het Afrikaanse land. Dat liet een woordvoerder woensdag desgevraagd weten aan Omroep Brabant.
Geschreven door

Het bezoek zou over twee weken plaatsvinden. Het Liliane Fonds zegt echter dat het nu door het ebolavirus te gevaarlijk is voor haar medewerkers om naar dat land af te reizen. "De geplande reis, die was bedoeld voor het uitwisselen van kennis, is voor onbepaalde tijd uitgesteld."
Honderden dodenHet ebolavirus heeft tot nu toe voor zover bekend bijna negenhonderd doden geëist in Guinee, Liberia, Nigeria en Sierra Leone. Alleen in dat laatste land is de liefdadigheidsorganisatie, die hulp geeft aan kinderen en jongeren met een handicap, volgens de woordvoerder actief.
"In Sierra Leone werken wij samen met lokale organisaties. De medewerkers van die organisaties volgen de gezondheidsvoorschriften van dat land. Daarover kunnen wij niets beslissen, dat geldt alleen voor onze eigen medewerkers. Daarom stellen wij de reis voor onbepaalde tijd uit."
Verspreiding door middel van lichaamsvloeistoffenHet ebolavirus kan dodelijk zijn en verspreidt zich door middel van lichaamsvloeistoffen, zoals bloed of ontlasting. Daardoor kunnen ook artsen en verplegers die zieken behandelen, het virus oplopen. Ebola leeft waarschijnlijk in vleermuizen, die andere dieren kunnen besmetten en uiteindelijk ook mensen.
GGD Brabant-Zuidoost raadt reizigers naar of uit Guinee, Liberia en Sierra Leone aan om hygiënemaatregelen te nemen. Het CDA in het Europees Parlement wil opheldering over de risico's. Europees parlementariër Annie Schreijer-Pierik vraagt de Europese Commissie in Brussel of voorzorgsmaatregelen nodig zijn in EU-landen, zoals controles of voorlichting op vliegvelden of havens.    

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.