Verdachten uit Breda en Tilburg op vrije voeten na rechtszaak over drugslaboratorium in Waalwijk

7 augustus 2014 om 13:00
nl
Drie mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij een groot drugslab in Waalwijk hoeven niet langer in voorarrest te blijven. Dit heeft de rechtbank in Breda bepaald.
Geschreven door

Eigenlijk zou donderdag duidelijk worden welke straffen justitie tegen de verdachten gaat eisen. Maar omdat er vlak voor de rechtszaak een ingewikkeld rapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) aan het dossier werd toegevoegd, besloot de rechter de zaak aan te houden.
Drukte van belangHet was een drukte van belang, vorig jaar juli aan de Olympiaweg in Waalwijk. Niet omdat in het RKC-stadion aan die straat een wedstrijd bezig was. Wel werd met de inzet van veel mensen een drugslaboratorium opgerold. De illegale fabriek was gevestigd in een bedrijfsruimte. Er werden drie mannen aangehouden. Zij zouden donderdag berecht worden.
Het gaat om twee mannen (51 en 54) uit Breda en een Tilburger (32). Het drietal was aan het werk in het pand. De mannen worden ervan verdacht dat ze er bijna vier maanden lang MDMA, amfetamine en grondstoffen hiervoor hebben gemaakt én verhandeld. De synthetische drugs werden geproduceerd in twee laboratia.
De oudste verdachte is verder ten laste gelegd dat hij vorig jaar aan de Seringenlaan in Breda ruim drieduizend hennepplanten heeft gekweekt.
Ondersteuning voor politieDe politie werd bij de ontmanteling in Waalwijk geholpen door een arrestatieteam, leden van de Landelijke Faciliteit ondersteuning Ontmanteling (LFO) en de brandweer. Verder werden medewerkers van het opruimingsbedrijf SEON ingezet. In de eerste berichten werd gesproken van meer dan 2000 liter aan chemicaliën, die moesten worden overgepompt in speciale bakken.
Het rapport van het NFI, dat na de ontmanteling was opgesteld, is te ingewikkeld om het op zo'n korte termijn te interpreteren en daarom vroeg de advocaat van één van de verdachten om uitstel. Omdat de verdachten al ruim een jaar in voorarrest zitten, is besloten dat ze het verdere verloop van de zaak thuis mogen afwachten. Het is niet bekend wanneer de inhoudelijke behandeling begint.
Voor meer informatie over de wereld rond drugs, voor interviews met betrokkenen zoals een dealer en voor veel beeld en geluid, kijk op omroepbrabant.nl/drugsinbrabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.