Donderdag vlucht van Charkov naar Eindhoven met bezittingen slachtoffers vliegramp Oekraïne - Omroep Brabant

Donderdag vlucht van Charkov naar Eindhoven met bezittingen slachtoffers vliegramp Oekraïne

6 augustus 2014 om 22:10
nl
Donderdag vertrekt er een vlucht van Charkov naar Eindhoven met persoonlijke bezittingen van slachtoffers van de vliegramp in de Oekraïne. Dat maakte premier Mark Rutte woensdagavond bekend. Het gaat om spullen die in een mortuarium lagen in Donetsk, in een treinwagon in Torez en alles wat de omwonenden van de rampplek zelf eerder gevonden hebben en aan de onderzoekers ter plekke hebben gegeven.
Geschreven door

Het zoeken naar menselijke resten en bezittingen van slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 wordt voorlopig gestaakt. Aanleiding van het stoppen van de Nederlandse missie in Oekraïne is de verslechterde veiligheidssituatie in het gebied, waar nog steeds wordt gevochten door het Oekraïense leger en separatisten.
Klein team blijft achterEen klein team blijft in de regio achter. De lokale bevolking houdt zo de mogelijkheid om stoffelijke resten en persoonlijke spullen die worden gevonden over te dragen. Donderdag vertrekt vanuit Charkov een vliegtuig met persoonlijke bezittingen van slachtoffers naar Nederland. Eerder kwamen al vijf vluchten uit Charkov aan in Eindhoven met de stoffelijke resten en lichamen van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne.  
Alle gevonden spullen donderdag terugAlle persoonlijke bezittingen die tot nog toe gevonden zijn op de rampplek van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne, worden donderdag van Charkov naar Eindhoven gevlogen. Dat heeft een woordvoerster van de repatriëringsmissie woensdag gezegd. Het gaat om spullen die in een mortuarium lagen in Donetsk, in een treinwagon in Torez en om alles wat de omwonenden van de rampplek zelf eerder gevonden hebben en aan de onderzoekers ter plekke hebben gegeven.
Of de spullen die woensdag aan de onderzoekers zijn overhandigd, ook al donderdag naar Nederland komen, is nog niet duidelijk. Het gaat om ongeveer tien pakketten van elk één kubieke meter, met daarin onder meer fotoboeken, sieraden, camera's, agenda's, paspoorten en knuffels.
'Missie wordt hervat als het kan'Premier Mark Rutte liet woensdag weten dat het niet zinvol en te risicovol voor de experts uit het repatriëringsteam om de missie nu voort te zetten. Rutte liet weten dat hij 'onze mensen niet aan onnodige risico's wil blootstellen'. Zodra het mogelijk is, zullen de experts teruggaan. "De ambitie is terugkeren op de crashsite", aldus Rutte.
"We stoppen nu, maar we stoppen niet". De nabestaanden van de slachtoffers zijn geïnformeerd over het besluit, aldus de premier. "Zodra het veilig genoeg is, komen we terug om het af te maken", liet hij weten.
'Meer lichamen geborgen dan gedacht' Bovendien lijkt het erop dat in de eerste dagen na de ramp meer lichamen zijn geborgen dan gedacht. Over twee of drie weken hoopt Rutte dat duidelijk is hoeveel lichamen van slachtoffers inmiddels zijn geborgen. Wekelijks komt er op vrijdag een update over het aantal geïdentificeerde slachtoffers.
Rutte liet verder weten dat hij alleen nog maar in de media had gehoord van een Russische boycot van landbouwproducten uit landen die meedoen aan sancties tegen dat land. Zodra daar meer over bekend is, zal Nederland de maatregelen bestuderen, aldus de premier.
Lees alle berichtgeving over het vliegtuigongeluk op de themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.