Brabantse groente- en fruitexporteurs gaan boycot Rusland 'heel erg voelen' - Omroep Brabant

Brabantse groente- en fruitexporteurs gaan boycot Rusland 'heel erg voelen'

6 augustus 2014 om 23:45
nl
Moskou gaat de import van alle fruit en groente uit de Europese Unie verbieden. De maatregelen maken deel uit van de Russische sancties op landbouwproducten uit landen die meedoen aan de sancties tegen Rusland. Jan Timmermans, eigenaar van fruithandel C.G. Timmermans& Zn. in Veen maakt zich grote zorgen. "Dit gaan alle groente- en fruitboeren in Brabant heel erg voelen."
Geschreven door

Het bedrijf Timmermans& Zn. bestaat sinds 1905 en exporteert appels en peren. Ongeveer 95 procent van de omzet bestaat uit deze verkoop. "Tien procent van ons fruit gaat naar Rusland. Ik maak me behoorlijke zorgen", zegt Timmermans.
Prijzen kelderenDe Nederlandse groente- en fruittelers exporteren jaarlijks voor 600 miljoen euro naar Rusland. Nu Rusland besloten heeft fruit en groente niet langer te importeren, komt het op de Nederlandse markt terecht. De prijzen zullen hierdoor vermoedelijk flink kelderen.
Grote gevolgenLTO-voorzitter Albert Jan Maat denkt eveneens dat de door Poetin aangekondigde maatregelen grote gevolgen hebben voor de land- en tuinbouw in Europa. "Nederland is de op één na grootste exporteur van land- en tuinbouwproducten ter wereld. Rusland is een belangrijke afnemer. Deze gevolgen moeten we niet onderschatten."
De import van alle landbouwproducten uit de VS wordt eveneens verboden, zo meldde persbureau RIA Novosti woensdagavond. Vorig jaar voerde Rusland voor 1,2 miljard euro aan voedsel uit de VS in, ofwel vier procent van de totale import van het land.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.