Video

Piet en Hugo van Rooij uit Eindhoven bedenken de Snoose: een kist voor daklozen om in te slapen

7 augustus 2014 om 00:33
nl
Piet en Hugo van Rooij uit Eindhoven helpen al jaren de daklozen in Eindhoven. Ze delen bijvoorbeeld slaapzakken en kleding uit. Nu hebben ze een speciale kist ontwikkeld waarin daklozen droog en veilig kunnen slapen: de Snoose.
Geschreven door

Om daklozen te helpen hebben Piet en Hugo van Rooij samen de stichting (Z)onderdak opgericht. "Maar dit is eigenlijk een oplossing voor alle vluchtelingen in de wereld", legt Hugo uit. De Snoose is een grote kist die aan de bovenkant voor een deel opgeschoven kan worden en waar een volwassen persoon in past. Het heeft iets weg van een luciferdoosje.
Snoose moet betaalbaar worden via reclame op de kistDe kist is ontworpen en bedacht door Piet. "Het is geïsoleerd van binnen en het heeft natuurlijk ook ventilatiegaten voor voldoende frisse lucht." De broers hopen dat bedrijven of organisatie hun naam op de Snoose willen zetten. Door de inkomsten uit die reclame moet de Snoose een betaalbaar idee worden. In hun ogen zou de kist ook prima te gebruiken zijn op meerdaagse festivals.
Lily is al zo'n zes jaar dakloos. Ze probeert de Snoose woensdagnacht voor het eerst uit. "Kijk, er zit gezellig een lichtje in", laat ze zien als ze de Snoose openschuift. "En Ik heb 'm al ingericht met wat dekens en een kussen. Volgens mij is dit een perfecte plek om te slapen."
Broers van Rooij krijgen feedback van daklozenNa Lily zullen ook andere daklozen in dit exemplaar slapen en daarover feedback geven aan Hugo en Piet. Die maken dan een beter model. "En we denken al na over een tweepersoons Snoose", zegt een enthousiaste Hugo van Rooij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.