'Ontwikkeling van drones in Woensdrecht in gevaar door strenge overheidsregels'

7 augustus 2014 om 12:17
nl
Strenge overheidsregels zorgen ervoor dat Nederland achterop raakt bij de ontwikkeling van drones. Het prestigieuze project 3i op bedrijvenpark Aviolanda in Woensdrecht dat onbemande vliegtuigjes ontwikkelt om onder meer schepen op zee vanuit de lucht te volgen, wordt daar ernstig door gehinderd.
Geschreven door

Dat zegt Stefan van Seters van de West-Brabantse ontwikkelingsmaatschappij REWIN. Opvallend genoeg is de overheid juist deelnemer in het project in Woensdrecht.
Schepen monitoren met dronesSeters is betrokken bij het project dat sinds 2012 loopt en waarin drie landen, twaalf onderzoeksinstellingen, bedrijven en universiteiten samenwerken.
Europa heeft 1,85 miljoen euro gestopt in het project. Ook de Nederlandse overheid heeft geïnvesteerd. "Het ministerie van Economische Zaken vindt ons heel belangrijk, maar tegelijkertijd maakt het ministerie van Infrastructuur en Milieu het ons erg moeilijk. Om onze doelstellingen te halen, moeten we naar Engeland uitwijken voor testvluchten. We hebben al drie vliegtuigjes ontwikkeld in Woensdrecht, maar nog geen een testvlucht uit kunnen voeren in Nederland", aldus Van Seters.  
Regels kosten veel geld en tijdIn Frankrijk en Engeland zijn de veiligheidsregels veel minder streng. In Nederland is de aanvraag voor een testvlucht erg ingewikkeld. "Het kost heel veel extra geld en tijd en dat laatste hebben we niet, want in september loopt het project af."
Van Seters snapt dat het zo veilig mogelijk moet, maar wat hem betreft moet dat anders geregeld worden. "Ik snap dat het veilig moet, maar proportioneel. Regels worden nu eenzijdig opgelegd en niks gaat in samenspraak. Maatwerk is nodig. Afhankelijk van het risico moet je maatregelen nemen."
Aviolanda moet hotspot voor drones wordenBetrokken partijen proberen op Aviolanda een test- en demonstratieplek op te starten, zodat testvluchten voortaan niet zo ingewikkeld zijn op Nederlandse bodem. Volgens Van Seters zijn drones voor verschillende toepassingen In het buitenland al in ontwikkeling. Nederland dreigt achterop te raken.
"Het is een fantastische technologie en industrie. Als Nederland daar een graantje van wil meepikken, moeten we ervaring opdoen. Je moet kunnen testen. We willen van Woensdrecht de hotspot voor onbemande luchtvaart maken. Dat is goed voor Woensdrecht, voor Brabant, maar ook voor Nederland. Die testplek moet er komen en daar zijn we nu druk mee bezig."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.