‘This is unacceptable!’ Piloot Ryanair boos om ceremonie MH17-slachtoffers Eindhoven

7 augustus 2014 om 20:29
nl
Een Ryanair-piloot was het er maandag op zijn zachtst gezegd niet mee eens dat hij niet mocht landen op Eindhoven Airport. Vlak daarna begon de ceremonie voor MH17-slachtoffers op Vliegbasis Eindhoven. Volgens Ryanair ligt de fout echter bij de luchtverkeersleiding.
Geschreven door

Maandag landde opnieuw een vliegtuig met menselijke resten van de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne. Het toestel had één kist aan boord, die net als voorgaande keren met een ceremonie werd ontvangen. Het overige vliegverkeer lag op dat moment even stil.
'Ryanair had dit moeten weten'De Ryanair-piloot die ook rond die tijd wilde landen, ving bot. Op een geluidsfragment is te horen hoe hij een discussie aangaat met de luchtverkeersleiding. De piloot, afkomstig van de Italiaanse kustplaats Brindisi, vindt de situatie onacceptabel en verwijt de luchtverkeersleiding een gebrek aan coördinatie.
Vliegverkeer dat wil landen in Eindhoven staat onder leiding van de militaire luchtverkeersleiding. Majoor Ter Horst van het ministerie van Defensie bevestigt dat de discussie heeft plaatsgevonden. "Alle luchthavens en maatschappijen hebben een internationaal bericht ontvangen. Daarin stond dat er niet geland kon worden. Ryanair had dit moeten weten." Verder wil Ter Horst niet reageren op het fragment.
Ryainair: piloot was op tijdVolgens Ryanair arriveerde de betreffende vlucht uit het Italiaanse Brindisi om 15.40 uur, vijf minuten voordat het vliegveld zou sluiten. "Om onverklaarbare redenen werd hij geweigerd om te landen. De piloot heeft correct gehandeld door te proberen om onze klanten op tijd op hun bestemming in Eindhoven te krijgen, vijf minuten voordat het vliegveld zou sluiten."
Het vliegtuig van Ryanair week uiteindelijk, op aanwijzing van de Eindhovense luchtverkeersleiding, uit naar vliegveld Weeze. Daar bleven de passagiers aan boord, totdat het vliegtuig terug mocht keren naar Eindhoven. Daar landde het om 17.00 uur.
MeeluisterenHet fragment werd opgevangen door voormalig piloot René Veldhuizen: "Ik zat mee te luisteren en ineens hoorde ik deze discussie. Later heb ik dat teruggezocht en op YouTube gezet."
De uitleg van Ryanair vindt Veldhuizen plausibel. "In het bericht stond dat er vanaf kwart voor vier niet meer geland kon worden. De piloot had in Italië opgezocht dat hij om iets over halfvier zou kunnen landen in Eindhoven, ruim op tijd dus. Op het fragment lijkt het alsof de leiding zegt dat er iets bij de F-gate aan de hand is, maar dat kon ik niet helemaal goed verstaan."
[YouTube:body:http://youtu.be/92GBT_HknHY]
Lees alle berichtgeving over het vliegtuigongeluk op onze themapagina: omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.