Best geteisterd door telefoonterreur 'Microsoft': 'Oplichters moeilijk van echt te onderscheiden'

7 augustus 2014 om 23:42
nl
Mensen in Best en omgeving worden al enige tijd lastig gevallen door telefoontjes van mensen die zich voordoen als medewerkers van het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft. De oplichters proberen via de telefoon betaalgegevens te ontfutselen. Tom van der Waals uit Best werd woensdag gebeld: 'Ik stond ervan te kijken hoe professioneel de dame aan de telefoon overkwam. Ze was niet van haar stuk te brengen."
Geschreven door

Maandagochtend had Van der Waals al een vreemde voicemail op zijn telefoon staan van Microsoft. "Ze zeiden dat ik een virus had. Dat vond ik al vreemd." Diezelfde avond kreeg ik mijn vader aan de lijn. Die had hen wel aan de lijn gehad."
'Wat zijn uw creditcardgegevens?'   De vader van Tom zat net achter de computer toen 'Microsoft' belde. "In eerste instantie vond hij het geloofwaardig overkomen. Ze zeiden, in het Engels, dat hij een virus had waarvoor hij speciale software moet installeren. Die software kost echter een paar dollar en of hij dat even over kon maken met zijn creditcard. Toen had hij in de gaten dat er iets niet klopte."
Uiteindelijk wist de vader van Tom het 'bedrijf' af te wimpelen. Woensdagochtend werd Tom van der Waals weer gebeld door 'Microsoft'. "Voor de grap nam ik op met: 'Politie, met wie spreek ik?' De dame aan de telefoon bleek er niet van te schrikken. Ze bleef doorgaan, maar zonder succes."
Meer mensen gebeldBij navraag bij bekenden bleek dat meer mensen in Best en omgeving zijn gebeld door 'Microsoft'. "Ik heb een bekende gebeld die in de computers zit, die wist er meer over te vertellen. Hij wist ook dat het vaker voorkwam en heeft er voor mijn site iets over geschreven zodat mensen er rekening mee kunnen houden. Aan de hand daarvan zijn er meer meldingen binnengekomen.
Ook een collega van mijn vrouw was bijvoorbeeld gebeld, kwam ik donderdag achter. "Het punt is dat vooral oudere mensen niet weten of het telefoontje nu echt is of niet. Die kunnen zo handig worden opgelicht. Hopelijk kunnen we door er aandacht aan te verlenen voorkomen dat mensen hiervan de dupe worden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.