Onderzoekers rampplek Oekraïne geland in Eindhoven, inmiddels 23 doden geïdentificeerd

8 augustus 2014 om 07:59
nl
Twee vliegtuigen met politiemensen en marechaussees die actief waren in het gebied van de vliegramp in het oosten van Oekraïne, zijn vrijdagmiddag rond drie uur geland op vliegbasis Eindhoven.
Geschreven door

De experts die naar menselijke resten hebben gezocht, waren vrijdagochtend vertrokken uit Charkov in twee militaire transportvliegtuigen. De Nederlandse C-130 Hercules had 43 mensen aan boord: 28 Nederlanders, 10 Australiërs en 5 Maleisiërs. Een Australische C-17 Globemaster landde kort na de Hercules. Dat toestel vervoerde 99 leden van de repatriëringsmissie: 54 Nederlanders, 30 Australiërs, 15 Maleisiërs, en ook nog 5 speurhonden. De experts werden welkom geheten door de Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp, korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie en Steve Lancaster van de Australische politie.  
IdentificatiesVrijdag werd daarnaast bekend dat er in totaal 23 slachtoffers van de vliegramp zijn geïdentificeerd. De afgelopen week is van 21 doden de identiteit vastgesteld. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Van de nieuwe identificaties gaat het om 16 mensen met de Nederlandse nationaliteit. Onder hen was ook iemand met een dubbele nationaliteit; de Britse. De overige slachtoffers komen uit Maleisië (2), Duitsland (1), Canada (1) en Groot-Brittannië (1). De nabestaanden zijn geïnformeerd.
Er zijn 176 min of meer complete lichamen teruggevonden na de vliegramp. Daarnaast zijn er 527 lichaamsdelen bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum aangekomen, zo meldt Arie de Bruijn, coördinator van de forensische specialisten die in Hilversum aan het werk zijn, vrijdag.
Te onveilig: missie gestaaktDe experts werkten de afgelopen dagen op en rond de plek van de vliegtuigcrash in Oekraïne. Omdat het daar te onveilig voor hen is, werd woensdag besloten de missie voorlopig te staken.  
In het rampgebied wordt gevochten tussen pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger. Donderdagavond landde een militair transportvliegtuig met persoonlijke bezittingen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne in Eindhoven. En eerder al kwamen vijf vluchten uit Charkov aan in Eindhoven met de stoffelijke resten en lichamen van de slachtoffers van de vliegramp.
Lees alle berichtgeving over de ramp met vlucht MH17 op onze themapagina: omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.