Unieke diesellocomotief uit 1941 toch naar Veghel voor herdenking Market Garden

8 augustus 2014 om 15:27
nl
Voor de herdenking van Operation Market Garden komt een bijzonder locomotief naar Veghel. Het gaat om een diesellocomotief van het Engelse War Department, gebouwd in 1941. Dit soort locomotieven speelde een belangrijke rol tijdens de bevrijding.
Geschreven door

Bij de opzet van Operation Overlord moesten de spoorwegen de oprukkende troepen te voorzien van munitie, brandstof en voedsel.
In eerste instantie leek de locomotief niet naar de Market Garden-herdenking te kunnen komen, omdat de landmacht de locomotief niet naar Brabant kon verplaatsen. "Dankzij het transportbedrijf VSDV is het nu toch gelukt", vertelt voorzitter Hans Altena van de Stichting 162. "De komst van deze locomotief is uniek. Van dit bijzondere object zijn er slechts een stuk of vijf over."
ColonneDe locomotief zal van 14 tot en met 19 september op het basiskamp in Veghel neergezet worden, op een historische dieplader. Op het basiskamp wordt uitleg gegeven over de rol van deze diesellocomotief tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zaterdag 20 september neemt de locomotief deel aan de colonne van voertuigen van Veghel naar Groesbeek die in het kader van de herdenking van Operation Market Garden plaatsvindt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.