Video

Brabantse groente- en fruitboeren in zwaar weer door Russische boycot

8 augustus 2014 om 16:46
nl
Door de sancties van Rusland tegen Europa staan Brabantse groente- en fruitboeren onder druk. De prijzen van onder meer paprika's en tomaten zijn sterk gedaald. Voor een kilo tomaten kregen de boeren vorige week nog 50 cent. Nu is dat nog maar acht cent.
Geschreven door

Ook blijven boeren achter met enorme overschotten. Corné Smulders van Tomatenkwekerij Smulders in Oirschot: "Ik heb al 70.000 kilo moeten storten, omdat ik het gewoon niet kwijt raak."
Door de sancties tegen Europa, die een reactie zijn op sancties van Europa tegen Rusland, kunnen de boeren hun groenten en fruit niet meer kwijt aan Rusland. "Ik snap de sancties van Europa wel, maar nu betaalt de agrarische sector de prijs", vertelt Smulders, "Europa zal dus iets voor ons moeten doen, anders gaan er heel veel bedrijven over de kop."
'We zien somber in'Ook Gebroeders Raijmakers Kwekerijen ziet het somber in. Frans Raijmakers: "Er zijn bedrijven die dit op korte termijn niet overleven. Wij houden het nog wel uit tot het eind van het jaar, maar het moet echt niet langer duren."
Prijzen in supermarktenOf de prijzen in de supermarkten zullen dalen is nog niet duidelijk. Jumbo laat weten dat zij afwachten wat de concurrentie doet met de prijzen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.