RKC Waalwijk verliest in blessuretijd van tien Roda JC-spelers, Waalwijkers missen strafschop

8 augustus 2014 om 23:59
RKC is het nieuwe voetbalseizoen begonnen met een enorme teleurstelling. De ploeg verloor bij mededegradant Roda JC met 3-2, hoewel de Waalwijkers ruim een uur met een man meer speelden. Bovendien miste RKC een strafschop. De winnende treffer van Nayib Lagouireh viel in de blessuretijd.

In Kerkrade hing RKC in eerste instantie als los zand aan elkaar en bleek het bijzonder lastig om de bal van de ene naar de andere RKC'er te passen. Roda JC drukte de bezoekers vanaf het begin ver terug op eigen helft en kreeg al snel enkele aardige kansjes.
Binnen het kwartier was het ook raak: de Waalwijkse defensie werd volledig uiteen gespeeld, waarna Marc Höcher eenvoudig doelman Van Dijk passeerde (1-0).
Rode kaart Guy RamosRKC zat totaal niet in de wedstrijd, maar leek in het zadel geholpen te worden door een voormalig speler van de Waalwijkse ploeg. Guy Ramos tikte na een half uur met zijn hand de door Esajas ingeschoten bal uit het doel en mocht inrukken. De toegekende strafschop werd echter gemist door Sander Duits, waarna Esajas ook in de rebound op doelman Verbist stuitte. In de direct hieruit volgende counter kwam Roda met een man minder zelfs op 2-0 dankzij Wiljan Pluim.
Op slag van rust was het de meest gevaarlijke man aan RKC-kant, Malcolm Esajas, die zijn ploeg alsnog nieuwe hoop gaf. Met een goed geplaatst schot in de verre hoek zorgde de aanvaller voor 2-1, een treffer die overigens uit de lucht kwam vallen. Maar de goal bracht wel enig leven in het tot dan matte team van trainer Koopman.
RKC weet niet te imponerenNa de pauze stond er een meer aanvallend RKC binnen de lijnen, hoewel de ploeg nauwelijks doelman Verbist op de proef stelde. In het eerste kwartier na rust was het alleen Kenny Anderson die van dichtbij de Belgische keeper tot een serieuze redding dwong. Tegelijkertijd bleef het voor RKC nadrukkelijk uitkijken voor de tegenstoten die de thuisploeg plaatste.
RKC kwam nauwelijks tot uitgespeelde mogelijkheden en dus kwam de tweede penalty van de avond als geroepen. Timo Letschert schoffelde invaller Ismail Yildirim onderuit en arbiter Manschot kon niet anders dan naar de stip wijzen. Sandro Calabro was vanaf elf meter wel succesvol (2-2). Diezelfde Calabro verprutste kort voor tijd een enorme mogelijkheid om RKC de winst te bezorgen. Invaller Lagouireh was aan de andere kant stukken zorgvuldiger (3-2).
Duits baalde als een stekkerAanvoerder Sander Duits miste in de eerste helft een strafschop. De middenvelder baalde hier uiteraard van, al had hij zeker goede kanten van het nieuwe RKC gezien. "We komen van 2-0 tot 2-2 terug', zei hij. "Veel teams lukt dat niet. We hadden nog een paar dotten van kansen om te winnen. Dan is het jammer dat je die niet maakt. Extra zuur is het wanneer die bal er bij ons nog invalt. Dat is Jupiler League. Daar maken we vandaag weer kennis mee. Misschien valt die de volgende keer wel onze kant op."
Door de blessure van Frank van Mosselveld moest trainer Martin Koopman net voor aanvang zijn team omgooien. Met een hoop jonge, onervaren spelers werd Roda noodgedwongen tegemoetgetreden. "Achterin hebben we nog een multifunctionele verdediger nodig", aldus de coach. "Ik vraag niet veel. Maar iedereen heeft kunnen zien dat we er iemand bij moeten hebben voor het geval een speler uitvalt. Maar als dat het niet lukt iemand te halen, doen we het met deze groep. Daar loop ik niet voor weg. Deze ploeg kan de play-offs halen, daar ben ik van overtuigd."