Bijna één op de tien Brabantse burgemeesters woont niet in eigen gemeente

BRABANT - Bijna één op de tien Brabantse burgemeesters woont niet binnen zijn eigen gemeente. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. Volgens de gemeentewet zijn burgemeesters verplicht om in hun gemeente te wonen.
In Brabant gaat het om de burgemeesters in de gemeenten Boekel, Gemert-Bakel, Bergeijk, Gilze-Rijen, Nuenen, Oisterwijk, Halderberge en Alphen-Chaam.

Verhuiswagen
De betrokken burgemeesters hebben nog géén concrete verhuisplannen maar zeggen er wel mee bezig te zijn. Zo heeft burgemeester Janssen van Oisterwijk zijn huis in Berkel-Enschot te koop staan. De verkoop wil kennelijk niet vlotten, maar het is volgens de gemeente wel de bedoeling dat Janssen in Oisterwijk gaat wonen.

Een soortgelijk verhaal heeft ook burgemeester Minses van Alphen en Chaam. Ook hij heeft nog een bord 'Te Koop' staan in de tuin van zijn Limburgse woning. In Boekel heeft burgemeester Bos hetzelfde probleem. Ook hij woont nog niet in zijn gemeente omdat hij met een huis zit in St. Anthonis.

Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen heeft ook nog géén verhuiswagen geregeld. Hij laat weten dat hij in Tilburg woont en zijn huis staat op 3,5 kilometer afstand van Gilze en Rijen. Boelhouwer is wel op zoek naar een huis.

Halderberge
Giel Janssen, burgemeester van Halderberge, woont nu nog in Numansdorp. Dat laat de gemeente Halderberge weten. Zijn woning in Numansdorp staat wel te koop, maar voorlopig krijgt Janssen zijn huis niet verkocht.


Datzelfde geldt voor de burgemeester van Nuenen, Maarten Houben. Hij woont nog in Eindhoven. Daar krijgt hij zijn huis niet verkocht. "Hij heeft net pas de eerste serieuze kijkers gehad en dubbele woonlasten zijn ook voor burgemeesters niet op te brengen", meldt de gemeente.

Terug naar de Didam
Opvallend is de situatie in Gemert Bakel. Burgemeester Van Zomeren had er een huurhuis, maar dat werd door de
gemeente verkocht. Daarom woont hij weer in zijn vorige woonplaats Didam.

De gemeente Bergeijk heeft nog niet gereageerd.

Meer over dit onderwerp:
burgemeester brabant gemeente wonen