Video

'XTC-maffia dumpt drugsafval bij boerenbedrijven in Brabant'

9 augustus 2014 om 15:22 • Aangepast 24 april 2020 om 16:05
nl
Drugscriminelen hebben de laatste tijd drugsafval gedumpt in gierputten bij Brabantse boerenbedrijven. Dit gebeurt steeds vaker en is volgens kenners het begin van een 'zorgwekkend nieuw fenomeen'.
Geschreven door

De dumpingen zijn een groot gevaar voor de volksgezondheid omdat het chemische afval in de mest terechtkomt en wordt uitgereden over de akkers.
Milieudiensten en bestuurders in de provincie laten aan EenVandaag weten te zijn geschrokken. De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant en de burgemeesters van Uden en Goirle zeggen tegen EenVandaag dat het chemische afval via het land in ons eten terecht kan komen. De instanties willen onderzoek naar de gevaren.
'Groot risico'Burgemeester Machteld Rijsdorp van de gemeente Goirle zegt gehoord te hebben van de politie dat boeren benaderd worden voor afvaldumpingen. Ze spreekt van een groot risico. Goirle kreeg in mei van dit jaar met deze nieuwe vorm van drugsdumping te maken. Toen werd in een gierput onder een voormalige koeienstal bij een boerderij in Riel chemisch drugsafval gevonden.
Burgemeester Machteld Rijsdorp van Goirle: "Voor ons was deze vorm van dumping van drugsafval nieuw. En dat is een zorgelijke ontwikkeling." Volgens haar moet er op termijn een gesprek gevoerd worden over extra mankrachten en geld voor de bestrijding van het dumpen van drugsafval." Minister Ivo Opstelten gaf vorige maand nog aan dat er geen extra geld of mensen naar Brabant komen.
Burgemeester maken zich zorgenUit eerder onderzoek van EenVandaag blijkt dat veel Brabantse burgemeesters vinden dat hun gemeente structureel te weinig geld heeft om drugscriminaliteit aan te pakken. Bijna zeventig procent kampt met te weinig geld om overlast aan te pakken.
Ook andere Brabanders dan burgemeesters werden ondervraagd in het onderzoek van EenVandaag. Hieruit blijkt dat Brabanders zich ook zorgen over de toenemende drugscriminaliteit. De helft van de ondervraagde Brabanders is er niet mee eens hoe de overheid omgaat met het bestrijden van de overlast van synthetische drugs.
Voor meer informatie over de wereld rond drugs, voor interviews met betrokkenen zoals een dealer en voor veel beeld en geluid, kijk op omroepbrabant.nl/drugsinbrabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.