Nog maar 35 videotheken in Brabant: 'Het einde is in zicht'

10 augustus 2014 om 17:00
nl
Het einde van de videotheken is in zicht. Dat zegt Martin de Wilde van de brancheorganisatie voor videotheekeigenaren. De concurrentie met films die via internet verstrekt worden zorgt ervoor dat er geen droog brood meer te verdienen is met de verhuur van dvd's. Vier jaar geleden waren er in Brabant nog 120 videotheken. Nu zijn dat er nog maar 35.
Geschreven door

Een van die 35 doorzetters is Frits de Jong van videotheek MovieMax in Breda. Hij begon al in 1979 met de verhuur van toen nog videobanden. Hij zit dus al 35 jaar in het vak. En al zegt ook hij dat de gouden tijden voorbij zijn, hij weet niet van ophouden
Sinds begin dit jaar verhuurt hij niet meer alleen films. Hij verkoopt nu van alles, bijvoorbeeld speelgoed en telefoonkabeltjes. Op die manier hoopt hij mensen naar zijn winkel te trekken die, als ze eenmaal binnen zijn, ook een dvd'tje huren.
Afhaalpunt voor pakketjes Andere activiteiten ontwikkelen. Dat is volgens Martin de Wilde van de brancheorganisatie de enige manier om het hoofd boven water te houden. Hij noemt een paar voorbeelden: "Het navullen van printercartridges, het verkopen van krasloten, of je wordt een afhaalpunt voor pakketjes, zodat mensen die overdag niet thuis zijn toch iets via internet kunnen bestellen."
Zijn dat soort 'avond-winkels' dan nog videotheken? "Nee eigenlijk niet", zegt De Wilde. Met DVD's kun je het echt niet meer verdienen. Filmgek Frits de Jong denkt daar toch net iets anders over. "Niet iedereen kan of wil film kijken via internet. Bovendien heb ik ook alle oude films op voorraad."
Niet meteen gaan zeurenHet geheim van de smid is volgens hem 'klantvriendelijkheid'. "Je moet niet meteen gaan zeuren over een boete als ze een filmpje te laat terugbrengen." Met die opstelling hoopt Frits de Jong zijn klanten toch nog vast te kunnen houden.
"Ik ga zeker nog tien jaar door", zegt hij. "Ik was één van de eersten, en waarschijnlijk ben ik straks ook één van de laatsten."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.