PvdA Brabant wil einde aan omstreden mestfabriek Landhorst als volksgezondheid in gevaar komt

12 augustus 2014 om 01:36 • Aangepast 24 april 2020 om 16:09
nl
Als de risico's voor de volksgezondheid te groot zijn, is dat genoeg reden om een vergunning voor de geplande mestfabriek in Landhorst te weigeren. Dat liet PvdA-Statenlid Antoinette Knoet-Michels maandagavond weten in een persbericht. De partij wil van de provincie Brabant opheldering over de komst van de omstreden fabriek.
Geschreven door

De PvdA Brabant zet vraagtekens bij de uitspraken van provinciebestuurder Johan van den Hout (SP). Zo zou hij gezegd hebben dat de gezondheid inzake de mestfabriek er niet toe doet en dat er om die reden een vergunning niet geweigerd kan worden.
Waarborgen volksgezondheidDe PvdA wil weten of het mogelijk is een mestfabriek te weigeren in een gebied waar al veel overlast van de intensieve veehouderij is. "Voor ons is het waarborgen van de volksgezondheid van het allergrootste belang", schrijft de partij. "Daarom vraagt de PvdA de provincie inzichtelijk te maken wat voor vergunningen precies nodig zijn voor dit soort mestfabrieken."
Veel inwoners van Landhorst zijn fel tegen de mestverwerkingsinstallatie. Ook de gemeente Sint-Anthonis is niet overtuigd door de komst van de fabriek. De burgemeester maakt zich ernstig zorgen over de uitlatingen die gedaan zouden zijn door Van den Hout, zo werd begin deze maand duidelijk.
Meerdere pogingenMineralen Afzet Coöperatie Elsendorp, kortweg MACE, deed eerder al drie pogingen om de mestverwerker op een plek in de gemeente Gemert-Bakel te plaatsen, maar stuitte tot drie keer toe daar op veel verzet. Nu is de fabriek gepland voor een plek tussen Landhorst en Venhorst.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.