LPF: 'Opheffen duikteam gebeurde op basis verkeerde informatie'

12 augustus 2014 om 15:15
nl
De LPF in de gemeenteraad van Eindhoven wil dat het besluit om het regionale duikteam op te heffen, wordt teruggedraaid. Volgens de politieke partij is dat besluit destijds genomen op basis van onjuiste informatie. De discussie over het opheffen van het team laait op omdat enkele dagen geleden een echtpaar in Hapert om het leven kwam toen hun auto te water raakte.
Geschreven door

Maandag pleitte de politieke partij Ouderenappèl Eindhoven ook al voor het terugdraaien van het besluit. En dinsdag stuurde de SP-fractie een brief naar de gemeente Helmond voor het afschaffen van het regionale duikteam.
De ABVA/Kabo heeft nog een procedure lopen om via de rechter de zaak terug te draaien. In eerste instantie werd de bond niet ontvankelijk verklaard door de rechter. Daar ging de bond tegen in hoger beroep.
Wakker geschudBestuurslid Ruud van Vliet van Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers zou ook het liefst zien dat het besluit teruggedraaid wordt. "Hopelijk worden raadsleden door het tragische ongeval wakker geschud", zei hij.
Auto te waterDe man (84) en vrouw (79) die zaterdagochtend om het leven kwamen bij een ongeluk in Hapert, kwamen uit Antwerpen. Ze zaten in een auto die in een vijver terechtkwam. Het echtpaar was op weg naar Duitsland voor een vakantie. Op een landweg raakte de auto in een flauwe bocht van de baan en belandde met de neus in het water.
Het zogenoemde oppervlakteteam van de brandweer kon de man uit het water halen. Hij werd gereanimeerd maar overleed later in het ziekenhuis. De vrouw zat nog in de auto. Het duurde ongeveer veertig minuten voordat het duikteam uit Den Bosch er was om haar te bevrijden omdat een oppervlakteam daar niet voor toegerust is. Zij overleed ter plaatse.
Kleine gemeenten steunden bezuinigingHet bestuur van de Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant dat het duikteam om bezuinigingsreden schrapte, wil niet reageren. Het wil dat het ongeluk eerst wordt geëvalueerd. Het bestuur bestaat uit de 21 burgemeesters van de regiogemeenten. Een meerderheid van de gemeenteraden keurde het besluit goed.
Zes waren tegen de beslissing om het duikteam op te heffen. Daaronder waren Eindhoven en Helmond. De meeste kleinere gemeenten steunden de bezuinigingsmaatregel wel.
De LPF in de Eindhovense gemeenteraad schrijft dat de partij de indruk heeft dat 'wij als raad toen niet de juiste cijfers en bedragen mede ter besluitvorming hebben ontvangen'. De LPF hoort nu uit meerdere bronnen totaal andere bedragen.  
De partij wil van burgemeester en wethouders de juiste cijfers.  De Lijst Pim Fortuyn heeft nog een vraag tenslotte: "Kan het college het aan haar burgers begripvol uitleggen dat één duikteam gestationeerd in Den Bosch voldoende is voor adequate hulp in de gehele regio Zuid Oost Brabant?"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.