Brabantse oud-voetballers vaker voor de rechter: van witwassen tot rijden onder invloed

14 augustus 2014 om 08:00
nl
Oud PSV-voetballer Gerald Vanenburg verschijnt donderdag voor de rechter. Hij werd op 3 mei aangehouden omdat hij zijn ex-vrouw en haar nieuwe vriend zou hebben bedreigd. Het gebeurt vaker dat (ex-)voetballers uit Brabant zich moeten verantwoorden voor de rechter. Een overzicht.
Geschreven door

Vanenburg zou zijn ex-vrouw bijna twee jaar hebben bedreigd. Hij veroverde met PSV in 1988 de Europacup I en werd meerdere keren landskampioen en bekerwinnaar. Zijn trainersloopbaan, bij onder meer Helmond Sport en FC Eindhoven, was minder succesvol.
Veel witwassenEx-profvoetballers Geoffrey Prommayon en Yassine Abdellaoui werden in 2010 veroordeeld tot twee maanden voorwaardelijke celstraf wegens het witwassen van 30.000 dollar aan drugsgeld. Abdellaoui werd wel vrijgesproken van het witwassen van 2,3 miljoen euro. Prommayon speelde in het verleden onder meer voor PSV, FC Eindhoven en Willem II. Abdellaoui was in Brabant actief voor Willem II en NAC Breda.
Oud-voetballer Ulrich van Gobbel, die in Brabant uitkwam voor Willem II, kreeg in 2007 vier maanden celstraf. Volgens de rechtbank van Rotterdam maakte Van Gobbel zich schuldig aan verduistering. De Bredanaar had drie auto’s onder zijn hoede via een huurkoopovereenkomst. Hij verkocht de wagens echter zonder ze af te betalen.
De Bossche doelman Gino Coutinho kreeg in 2011 een taakstraf van 240 uur en zes maanden voorwaardelijke celstraf. De rechtbank bevond de keeper schuldig aan grootschalige hennepteelt, valsheid in geschrifte en witwassen. Coutinho stond in Brabant onder contract bij PSV, FC Den Bosch en NAC Breda.
PSV'ers rijden onder invloedOok voormalige oud-spelers van PSV lieten zich in het verleden niet onbetuigd. Zo moest Jonathan Reis in 2012 voor de politierechter in Roermond verschijnen voor het rijden onder invloed. Twee jaar daarvoor werd hij van de weg gehaald in Limburg. Reis stond toen onder contract bij PSV.
Ook Damarcus Beasley werd veroordeeld voor rijden onder invloed. De Amerikaanse aanvaller moest een boete betalen van vijftienhonderd euro. Ook mocht hij drie maanden niet meer rijden. Beasley werd in 2006 betrapt toen hij in Valkenswaard slingerend en snel wegreed bij een horecazaak.
Kromkamp betrokken bij vechtpartijJan Kromkamp, voormalig rechtsback van PSV, kwam in het nieuws vanwege zijn betrokkenheid bij een vechtpartij. Kromkamp deed zelf aangifte tegen twee mannen die hem hadden geslagen.
Een van de verdachten deed aangifte tegen Kromkamp, omdat de oud-voetballer als eerst geslagen zou hebben. Volgens justitie kon dit niet worden bewezen, waardoor de zaak werd geseponeerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.