Start burgerinitiatief tegen verdroging natuurgebied Brabantse Wal - Omroep Brabant

Start burgerinitiatief tegen verdroging natuurgebied Brabantse Wal

12 augustus 2014 om 19:44
nl
De Brabantse Wal verdroogt en de provincie moet dit probleem bij de kern aanpakken. Dat willen de mensen van het burgerinitiatief 'Stop verdroging Brabantse Wal' dat van start is gegaan.
Geschreven door

Het natuurgebied in het westen van de provincie wordt volgens de initiatiefnemers met name bedreigd door waterwinning door waterbedrijf Evides. "Vooral de laatste 40 jaar heeft de verdroging sporen nagelaten. De natuur is hard getroffen", melden de initiatiefnemers. Zij willen het probleem aankaarten bij de Brabantse politiek en roepen daarom burgers op het initiatief te ondersteunen.
Volledig of gedeeltelijk droogDe initiatiefnemers wijzen naar de 'Groote Meer' bij Ossendrecht. Daar werd jaren geleden nog geschaatst, maar het ligt volgens hen nu regelmatig volledig of gedeeltelijk droog. "Het starten van grondwaterwinning ging gepaard met een sterke daling van het grondwaterpeil in het gebied."  
Twintig miljoen euroVorig jaar werd bekend dat Brabantse waterbedrijven de komende jaren twintig miljoen euro apart zetten om de verdroging aan te pakken in Brabant. "Hoewel Evides afspraken heeft gemaakt met de provincie Brabant, en er in 2014 een nieuw convenant is afgesloten, onttrekt het waterleidingbedrijf jaarlijks nog steeds meer dan tien miljoen kubieke meter water uit de Brabantse Wal. Dat is veel meer dan het gebied aan kan", beweren de mensen van het burgerinitiatief.
Onlangs vertelde een woordvoerder van Evides dat het waterbedrijf de visie bestrijdt dat waterwinning dé oorzaak is van verdroging en dat Evides zich inspant voor natuurherstel in het gebied.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.