Máxima Medisch Centrum in Veldhoven: 'Terugdringen VRE-bacterie kost tijd'

12 augustus 2014 om 18:54
nl
Het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven vecht nog dagelijks tegen de VRE-bacterie, die nog geregeld nieuwe patiënten infecteert. Dat liet een woordvoerder dinsdag desgevraagd weten.
Geschreven door

Sinds oktober vorig jaar kampt het Veldhovense ziekenhuis met de bacterie, die patiënten besmet. Aanvankelijk moesten verpleegafdelingen dicht en was er een opnamestop afgekondigd. Dit nadat ze grondig waren gereinigd en gedesinfecteerd.
VRE staat voor Vancomycine Resistente Enterococ. Deze bacterie komt van nature in de maag en de darmen van een mens voor en is voor gezonde mensen en de meeste patiënten niet gevaarlijk. Bij patiënten met een verminderde weerstand kan VRE daarentegen een infectie veroorzaken, waarvoor behandeling met antibiotica nodig is.
Gemiddeld tien patiënten met VREDe bacterie is in het Veldhovense Máxima Medisch Centrum nog niet teruggedrongen. Momenteel liggen er volgens een woordvoerder dertien patiënten in het ziekenhuis die zijn besmet met VRE. Op het hoogtepunt van de besmettingen vorig jaar waren dat er ruim negentig.
"Het aantal patiënten met een infectie verandert dagelijks. Gemiddeld zijn er dagelijks tien mensen die bij ons in het ziekenhuis liggen met VRE", aldus de woordvoerder. Hij tekent daarbij aan dat de besmettingen meerdere oorzaken kunnen hebben. Iemand kan bijvoorbeeld de bacterie al in zich dragen en vervolgens door iets anders in het ziekenhuis worden opgenomen.
Nog maanden voordat bacterie is bestredenHet ziekenhuis werkt samen met het Universitair Medisch Centrum Utrecht om de VRE-bacterie definitief terug te dringen. "Het is een langdurig verhaal. Het terugdringen kost naar verwachting twaalf tot achttien maanden. Er komen nog wel besmettingen bij, maar we zijn op de goede weg."
Volgens de zegsman is het normaal dat het zo lang duurt voordat de bacterie, die bekend staat als moeilijk te bestrijden, grotendeels uit het ziekenhuis is geweerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.