Video

Aantal plofkraken daalt fors na arrestatiegolf

13 augustus 2014 om 10:22
nl
Het aantal plofkraken is het eerste halfjaar van 2014 flink afgenomen. In de eerste zes maanden van 2013 waren 93 pinautomaten het doelwit van criminelen, dezelfde periode van dit jaar waren dat er nog maar 13.
Geschreven door

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Ook in Brabant werden pinautomaten regelmatig geplunderd. In 2013 sloegen dieven onder andere toe in Breda, Hooge Mierde, Klundert en Veldhoven.
In het eerste halfjaar van 2013 waren in Brabant 13 plofkraken, in de eerste zes maanden van dit jaar viel er geen enkele kraak meer te noteren.
Samenwerking banken en politieIn de tweede helft van 2013 daalde het aantal ook al fors naar in totaal 36 plofkraken. De NVB is blij met de daling, die volgens de vereniging vooral komt door samenwerking tussen banken en de politie. Volgens de vereniging zijn dit jaar al zeven mensen opgepakt in verband met een plofkraak. In juni 2013 werden in één keer 25 mensen opgepakt in verband met plofkraken.
GasaanvalDe NVB weet anderzijds ook dat krakers het zullen blijven proberen. Daarom wordt geïnvesteerd in het voorkomen van kraken en het verkleinen van de kans dat er buit wordt gemaakt. Dit jaar werd bij twee kraken buit gemaakt. Volgens de NVB wijken criminelen steeds vaker uit naar het buitenland.
Bij een plofkraak wordt een geldautomaat vaak opgeblazen of geramd met een auto om bij het geld achter de automaat te komen. Meestal wordt gebruikt gemaakt van een zogenoemde gasaanval, maar dit jaar werd ook al drie keer geprobeerd een pinautomaat met een explosief te kraken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.