Klacht homohaat: woningbouwvereniging Helmond op vingers getikt door College Rechten van de Mens

13 augustus 2014 om 13:20
nl
Woningbouwvereniging Volksbelang in Helmond heeft niet genoeg gedaan om een homoseksuele huurder die zich gediscrimineerd voelde te helpen. Volksbelang pakte de zaak aan alsof er sprake was van een gewone burenruzie in plaats van homohaat. Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens.
Geschreven door

De homoseksuele Walloy van Gelderen zegt dat hij door zijn buren is weggepest uit wooncomplex Zonnewende Helmond. Van Gelderen klaagde over discriminatie bij de woningbouwvereniging. Hij en zijn vriend zouden ook aangevallen zijn door een buurman.
Op het matje geroepenAanvankelijk pakte Volksbelang de zaak voortvarend aan. De buurman werd meteen op het matje geroepen. Maar volgens het College liet de woningbouwvereniging het daarna afweten.
Ordinaire ruzieVolksbelang benaderde de kwestie alsof het een ordinaire ruzie was tussen twee buren die elkaar niet liggen, in plaats van discriminatie. De woningbouwvereniging onderzocht te weinig of er sprake was van homohaat en luisterde te veel naar de buren.
Daarom is er volgens het College 'een niet te verwaarlozen kans dat er inderdaad sprake is van geweest van discriminatie'. Daarmee heeft Volksbelang een verboden onderscheid gemaakt.
Van Gelderen stapte al eens naar de rechter om te eisen dat zijn buren uit hun huis zouden worden gezet. Op dat moment woonde hij al enkele maanden op een andere plek omdat hij zich bedreigd voelde.
De rechter wees die eis toen af omdat Van Gelderen een andere juridische procedure moest volgen. Bovendien verweet de rechter  hem laakbaar gedrag in het geschil met de buren. De rechter vond ook dat hij zijn achterstallige huur moest betalen.
Minister Opstelten.Justitie en politie hebben klachten van Van Gelderen over homohaat onderzocht maar nooit enig bewijs daarvoor kunnen vinden.
Zelfs PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch stelde vragen over deze zaak aan minister Opstelten. Volgens de minister is de veiligheid en het welzijn van het 'slachtoffer' niet in gevaar geweest. Verder is 'bij een van de feiten sprake van medeschuld van de benadeelde', zo schreef Ivo Opstelten.
Van Gelderen laat weten erg blij te zijn met de uitspraak van het college en hoopt dat andere homoseksuelen hier moed uit kunnen putten. "Ik wil een voorbeeld zijn voor andere homo's die worden weggepest." Volgens Van Gelderen loopt er nu een bodemprocedure tegen Volksbelang. Of hij een schadevergoeding gaat eisen, kan hij nog niet zeggen.
Bij de woningbouwvereniging Volksbelang in Helmond was woensdag niemand beschikbaar voor een reactie.  
Leraar Duits Van Gelderen kwam in 2008 ook in het nieuws toen hij klaagde dat hij vanwege zijn geaardheid was weggepest op het Pleincollege in Nuenen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.