Hobbyist vindt eeuwenoude Spaanse munt in Sterksel: ‘Onbeschadigd 5000 euro waard, unieke vondst!'

14 augustus 2014 om 12:50 • Aangepast 21 november 2020 om 23:02
nl
Sinds een kleine twee maanden gaat Marcel Scheepers uit Sterksel met zijn metaaldetector op stap. In zijn zoektocht naar historische, waardevolle objecten stuit de hobbyist meestal op rommel, maar deze week was het raak. Onder een lading prikkeldraad vond ‘de broer van tonprater Rob’ een gouden Spaanse munt uit de zeventiende eeuw. “Ik dacht eerst dat het wel weer een nutteloos ding zou zijn", blikt Scheepers terug.
Profielfoto van
Geschreven door

Het gaat specifiek om een Lion D’or, een Spaanse munt die onder de heerschappij van Koning Filips IV van Spanje in Nederland in omloop was. In de zeventiende eeuw werd veel geld uit de Spaanse Nederlanden gebruikt in de Republiek.
“Ik ga meestal op zoek naar locaties die een historische betekenis hebben”, legt Scheepers uit. “Ik ga dus niet zomaar ergens graven. Je wilt als goudzoeker wel iets unieks vinden natuurlijk.”

Wachten op privacy instellingen...

'Unieke vondst'Iedere dinsdag gaat Scheepers met zijn nieuwe metaaldetector op stap. Puur voor de lol. “Je hebt een hoop geduld nodig voor deze hobby”, lacht hij. “Je komt echt een hoop rommel tegen. Daarom is de voldoening groot als je zoiets vindt. Helaas zit er wel een kleine vouw in de munt.”
Onbeschadigd zou de munt 5000 euro waard zijn, vertelt een medewerker van galerij Art Dumay uit Nuenen. “Het is absoluut een unieke vondst. Nederlandse dukaten zag je nauwelijks in Nederland, die waren allemaal voor de export. De kans is dus bijzonder klein dat je een munt uit die tijd hier kunt vinden.”
Nu duizend euro waardVolgens de galerij wordt de huidige waarde van de gevonden Lion D’or op duizend euro geschat. “Als ik hem voor een behoorlijke prijs kan verkopen, doe ik hem weg”, aldus Scheepers.
“Waar ik hem precies gevonden heb? Dat zeg ik niet, straks zitten er vijfhonderd goudzoekers op die plek.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.