Ook andere Brabantse burgemeesters zien Harleydag graag terug: ‘Hopelijk is situatie dan anders'

15 augustus 2014 om 10:38
nl
Net als burgemeester Peter van der Velden van Breda zien ook andere burgervaders in Brabant volgend jaar graag weer een motorevenement in hun stad. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. In een aantal Brabantse steden ging dit jaar een gepland motorevenement niet door omdat de komst van beruchte en rivaliserende motorclubs Satudarah en No Surrender werd gevreesd.
Geschreven door

In Valkenswaard werd de vergunning voor Harleydag op advies van de politie ingetrokken. Burgemeester Anton Ederveen erkent dat hij het liever anders had gezien. Dat het evenement niet door kon gaan betreurde hij. "Maar de risicoanalyse van de politie gaf mij geen andere keus", legt hij uit. "Ik hoop dat de situatie komend jaar anders is." [YouTube:body:http://youtu.be/Wk-3tST9NAw]
Toekomst RegenboogtreffenDe organisatie van die Harleydag stapte naar de rechter omdat de vergunning een maand van tevoren werd ingetrokken. "Er zijn bij ons nooit problemen geweest'', vertelde woordvoerster Corry Daalhof toen bij Omroep Brabant.
Ook bij het Regenboogtreffen, al jarenlang het populairste motorevenement in Gemert, werd op het laatste moment de stekker uit getrokken. "Met dank aan de laffe gemeente", vertelde een lid van de Helmondse motorclub C Rainbowriders. Volgens de gemeente gaat het Regenboogtreffen volgend jaar gewoon door, mits er op tijd een vergunning wordt aangevraagd.
'Positieve relatie'De gemeente Laarbeek legt uit dat het niet aan de Harleydag, maar aan de situatie lag dat de vergunning voor het evenement in Aarle-Rixtel werd ingetrokken. "Het is een goed draaiend evenement en we hebben hele positieve relatie met het evenement", laat de gemeente weten. Ook de burgemeester ziet volgend jaar het evenement graag terugkomen.
Bij Helmond zijn ze van mening dat 'alle evenementen' moeten kunnen plaatsvinden. Wel is daarbij openbare orde een belangrijk onderdeel. "We beoordelen aanvragen voor evenementenvergunningen in overleg met politie en brandweer", aldus de gemeente. "Er is op dit moment nog geen vergunning aangevraagd voor een motorevenement."[YouTube:body:http://youtu.be/nQZMYhRYsgY]
Spanningen motorwereldMisdaadjournalist John van den Heuvel vond het begrijpelijk dat Brabantse gemeenten de vergunningen voor Harleydagen hadden ingetrokken. "De spanningen in de motorwereld zijn momenteel zo hoog dat het verstandig is om heel kritisch naar dit soort dagen te kijken", vertelde Van den Heuvel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.