Zwarte Piet op de schop, initiatiefnemer Pietitie kan leven met veranderingen: ‘Hij blijft zwart'

15 augustus 2014 om 13:01
nl
Na een slepend conflict is de kogel eindelijk door de kerk: het fenomeen Zwarte Piet gaat op de schop. Het hulpje van Sinterklaas verandert in zowel uiterlijk als karakter om de actievoerders tegemoet te komen. Bas Vreugde, een van de oprichters van de landelijk bekende Roosendaalse 'Pietitie', heeft vrede met de metamorfose die Zwarte Piet te wachten staat. "Hij blijft als het goed is zwart. Dat is voor ons het belangrijkst", vertelt Vreugde.
Geschreven door

Het Sinterklaascomité en diverse actievoerders hebben het afgelopen jaar regelmatig met elkaar gepraat over de toekomst van Zwarte Piet. Er ontstond ophef over het vermeende racisme achter het fenomeen, waardoor zelfs de Verenigde Naties (VN) zich ermee begon te bemoeien.[YouTube:body:http://youtu.be/f_VOvO8cm4w]
Geen kroeshaar en oorbellenHet vernieuwde uiterlijk van Piet is voortgekomen uit gesprekken met voor- en tegenstanders. Het hulpje van de Goedheiligman heeft bij de volgende intocht geen kroeshaar, oorbellen en rode lippen meer. "Dat van die lippenstift vind ik wel een beetje overtrokken", reageert Vreugde. "Ik zie persoonlijk daar het probleem niet."
Overigens is dat de enige kanttekening die de oprichter van Pietitie bij de nieuwe Piet kan plaatsen. Het feit dat 'het domme karakter' van Piet eruit moet vindt hij totaal niet erg. "Sterker nog, als je naar De Club van Sinterklaas kijkt op televisie zie je al dat er verschillende pieten zijn. Er zijn al figuren die een leidersrol hebben."
'Gelukkig geen regenboogpiet'Zolang de veranderingen accuraat worden doorgetrokken naar de optocht en andere feesten, ziet Vreugde het probleem niet. "Wat mij betreft kan het Sinterklaasfeest gewoon in de huidige vorm verder. Ik ben allang blij dat het idee van de regenboogpiet vrijwel zeker niet doorgaat. Dat zou de kinderen wel zijn opgevallen", stelt hij.
De schoorsteen blijft wel een sterk aanwezig element in het verhaal van de Zwarte Piet. Waarom Piet zwart is, blijft door de schoorsteen komen. Als het aan Vreugde ligt, is de discussie rondom het fenomeen nu wel voorbij. "Ik werd eerlijk gezegd ook wel moe van dat getouwtrek."[YouTube:body:http://youtu.be/qlRS43C8_TU]
Meest besproken nieuwsitemBas Vreugde en Kevin van Boeckholtz uit Roosendaal reageerden op 22 oktober 2013 door de Pietitie te lanceren: een actie om het sinterklaasfeest te behouden. Binnen twee dagen had die pagina meer dan twee miljoen likes. Zwarte Piet was het meest besproken item van 2013.
Dit jaar komt Sinterklaas met zijn boot in Gouda aan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.