Vliegtuig met noodhulpgoederen Irak vertrekt een dag later vanaf Vliegbasis Eindhoven - Omroep Brabant

Vliegtuig met noodhulpgoederen Irak vertrekt een dag later vanaf Vliegbasis Eindhoven

16 augustus 2014 om 19:28
nl
Het eerste vliegtuig met noodhulpgoederen voor Noord-Irak vertrekt niet zondag, maar maandag vanaf Vliegbasis Eindhoven. Ook worden de hulpgoederen door een Nederlands transportvliegtuig naar de Noord-Iraakse stad Arbil gebracht. Eerst was het de bedoeling dat de Australische luchtmacht via de Verenigde Arabische Emiraten de spullen boven het Sinjar-gebergte zou droppen.
Geschreven door

Dat plan is aangepast, meldt een woordvoerder van minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking).
Reden voor de wijziging is dat de situatie rond de yezidi's in het Sinjar-gebergte in de loop van de week duidelijk minder dramatisch is geworden. De omsingeling door milities van de Islamitische Staat is daar ook ten einde.
Miljoen euro aan goederenTegelijk zijn er elders in Noord-Irak nog steeds honderdduizenden op de vlucht. Het eerste vliegtuig dat vanaf Vliegbasis Eindhoven vertrekt heeft voor één miljoen euro aan spullen aan boord.
De VN-organisatie voor humanitaire hulp zal de goederen in het noorden van Irak verdelen. De inhoud van de Nederlandse noodhulp is ook aangepast. Het gaat nu vooral om veel dekens, biscuits met een extra hoge voedingswaarde, led-lampen en water. De parachutes, bedoeld voor de droppings boven Sinjar, zijn niet meer nodig.
Noodsituatie IrakHet kabinet denkt zo een bijdrage te kunnen leveren aan de huidige noodsituatie in Irak. Uit onderzoek van de regering blijkt dat er voornamelijk behoefte is aan water, voedsel en honderden dekens.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.