No Harleydag: honderden motorrijders in Breda, dag rustig verlopen

17 augustus 2014 om 12:07
nl
Zo'n twee- tot driehonderd motorrijders verzamelden zich zondag bij café Parkzicht in Breda voor de No Harleydag. De plannen om naar het centrum van de stad te trekken, gingen uiteindelijk niet door. De gemeente had de motorrijders verboden naar de binnenstad te komen. De toegangswegen naar het stadshart waren met hekken afgesloten.
Geschreven door

In de stad en bij het verzamelpunt van de motorrijders waren veel ME'ers en agenten op de been. [tweet:body:https://twitter.com/breda/status/501024601179435009]
Retourtje GalderDe motorrijders verzamelden zich aan het eind van de ochtend bij café Parkzicht. Van daaruit reden ze eerst richting Galder. Daar werd besloten om niet naar het centrum van Breda te rijden. In eerste instantie was het plan om te parkeren bij het Chassé Theater en vervolgens naar café De Bruine Pij te lopen.
De groep motorrijders reed na de rit richting Galder terug naar café Parkzicht, vlak buiten het centrum. De meeste motorrijders verlieten daarna de stad. Volgens de gemeente is het evenement 'rustig' verlopen.  [YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=7B0eLCDgAkY]
Geen vergunningDe No Harleydag is een min of meer jaarlijkse rit die spontaan is en steeds omvangrijker wordt. Vorig jaar nog trok de dag zeker zeshonderd motorrijders en een veelvoud aan bezoekers.
De gemeente vond dat de organisatie uit veiligheidsoverwegingen een vergunning moest aanvragen, maar dat gebeurde niet. Niemand van de motorrijders nam de verantwoordelijkheid om zich tot organisator te benoemen. Met extra maatregelen, waaronder hekken en politie-inzet, probeerde de gemeente daarom de motorrijders uit de binnenstad te weren.
Door de hekken waren sommige straten in de binnenstad hermetisch afgezet. Medewerkers van de gemeente stonden daar en helpen bijvoorbeeld moeders om hun kinderwagen over de hekken heen te tillen.
'Natuurlijk jammer'"Ik ben blij dat de dag goed is verlopen en er geen bijzonderheden zijn te melden", reageert burgemeester Van der Velden. "Het is natuurlijk jammer dat we deze maatregel hebben moeten treffen."
"Hopelijk zijn er volgend jaar initiatiefnemers die als organisator een evenement voor motorliefhebbers in goede banen leiden. En dan hoort daarbij ook het regelen van de veiligheid voor deelnemers, inwoners en ondernemers van Breda.”
Met vergunning wél welkomEen woordvoerder zei eerder dat in principe 'iedereen welkom is in het historisch hart', maar dat de motoren buiten het centrum geparkeerd dienen te worden. De gemeente benadrukte dit zondag desgevraagd. "Als de motorrijders te voet naar het centrum gaan, is er geen probleem." Bewoners van straten in het centrum kunnen, op vertoon van een vergunning, overigens wel met de auto het stadshart in.
Volgens de gemeente kan het zijn dat degenen die met een voertuig het gebied in willen, bij de toegangen worden gecontroleerd. Op enkele locaties kunnen zij bovendien aanwijzingen krijgen van agenten of gemeentelijke toezichthouders over een eventuele alternatieve route.[tweet:body:https://twitter.com/breda/status/500933866266591232]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.