10.000 euro uit Den Bosch voor crematorium Kamp Vught, 'destijds Konzentrationslager Herzogenbusch'

DEN BOSCH - De gemeente Den Bosch verstrekt een eenmalige subsidie van 10.000 euro voor de restauratie van het crematorium van voormalig concentratiekamp Vught. Volgens het college van Burgemeester en Wethouders is het crematorium van groot belang voor de vaderlandse oorlogsgeschiedenis.
Ook is het monument in naam verbonden met de stad. “Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kamp Konzentrationslager Herzogenbusch genoemd”, vertelt een woordvoerder. Verder is het monument volgens de woordvoerder een belangrijke herdenkingsplek. Onder meer de gemeente Vught en de provincie Brabant hadden al geld bijgedragen.


Bunkerdrama
In het crematorium werden in de Tweede Wereldoorlog lichamen verbrand van gevangen die in het kamp omkwamen of werden gedood. Daar is nu ook een reconstructie te vinden van cel 115, waar in januari 1944 het ‘bunkerdrama’ plaatsvond. Daarbij kwamen elf vrouwen om het leven.

De restauratie is overigens al  begonnen, maar het Nationaal Monument kwam nog geld tekort. De werkzaamheden zouden in april op een zo authentiek mogelijke wijze moeten zijn afgerond en uiterlijk voor 4 mei. Het pand was toe aan een grondige onderhoudsbeurt en is onder meer aangetast door vocht. Ook zal het dak worden vervangen en stucwerk worden hersteld.