'Respectloos en ongepast', uitvaartbedrijven boos om lijkwagen Rob van Maasakkers in Volkel

18 augustus 2014 om 23:12 • Aangepast 24 april 2020 om 16:22
nl
Uitvaartondernemingen zijn niet te spreken over de begrafenisauto van Rob van Maasakkers, waarmee hij in zijn vrije tijd in Volkel rijdt. Sinds 2012 heeft Van Maasakkers een Amerikaanse lijkwagen met achterin een doodskist. "Deze meneer wekt de indruk dat hij overledenen aan het vervoeren is. Dat vinden wij ongepast en respectloos", aldus uitvaartondernemer Frits Spierings uit Helmond.
Geschreven door

In 2008 heeft de begrafenisauto nog dienst gedaan in Waalwijk. Nu gebruikt Van Maasakkers de wagen om er mee naar de supermarkt en naar zijn werk te gaan. Hij rijdt met onbedekte vlaggetjes.
"Wettelijk is dat niet verboden, maar je negeert in principe wel een ongeschreven regel", vertelt een woordvoerder van uitvaartonderneming Monuta. "Je wekt bij de mensen een verkeerde indruk."[YouTube:body:http://youtu.be/7mrwMbcUpCM]
'Best vreemd'Het gebruik van de particuliere lijkwagen schiet bij Monuta in het verkeerde keelgat. "Je impliceert met de onbedekte vlaggetjes dat je overledenen aan het vervoeren bent. Dat is ongepast en niet netjes. Bovendien is het rijden in een dergelijke wagen met een kist achterin best vreemd te noemen." Aangezien het wettelijk niet verboden is, wil Monuta het er verder bij laten.
Volgens Spierings overtreedt Maasakkers wel degelijk de wet. "Als je in een lijkwagen rijdt, krijg je een vrijstelling van wegenbelasting. Maar hij gebruikt hem voor de lol. Hij begaat daarmee een economische overtreding. Ik snap sowieso niet dat hij hier zo op kickt", vertelt Spierings. Het in Eindhoven gevestigde DELA vindt het 'niet chique' van Maasakkers. "Hij moet zich realiseren dat mensen in het verkeer in de war kunnen raken. Dit is niet zoals het hoort", vertelt een woordvoerder.
'Het gaat te ver'Uitvaartverzorging Brabant is het daar mee eens. "Het gaat echt te ver om met die kist en de vlaggetjes te rijden", laat een voorlichter weten. "Stel nou dat er een moeder, die pas haar dochter heeft verloren, even boodschappen gaat doen en die wagen tegenkomt. Je praat hier wel over families."
Ook Paul Koeslag, voorzitter van branchevereniging BGNU, vindt het onfatsoenlijk. "Je zet mensen op het verkeerde been door met deze wagen te rijden", vertelt hij. "Ik snap niet waarom je zoiets zou doen. Gelukkig doen niet zo heel veel mensen zoiets."
'Verandering roept weerstand op'Van Maasakkers vindt het jammer dat alles zo wordt opgeblazen. "Verandering roept weerstand op", reageert hij. "Ik vind het jammer dat deze bedrijven niet even met mij contact opnemen om hierover te praten. Het is gewoon een vervoersmiddel dat mij van A naar B brengt. Daarnaast rijd ik niet altijd met een kist achterin."
In reactie op de beschuldiging van Spierings laat Van Maasakkers weten de wet helemaal niet te overtreden. "De politie is nog bij mij op bezoek geweest. Daaruit bleek dat ik niets verkeerd doe." Hij vult aan: "Mensen die rouwen moeten de persoon herinneren, niet de kist of de lijkwagen waar hij of zij in lag."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.